2012 m. liepos 31 d., antradienis

Želė beveik-pudingas

   Paskutiniu metu man  vis į rankas papuola želė, iš kurios, pasirodo, galima padaryti labai daug skanių dalykų. Paskutinis atradimas - želė pudingas, kuris gavosi visai netyčia, nusprendus patobulinti mamos kavos želė receptą. Nežinau ar visiškai tikslingą tai vadinti pudingu, tačiau tiek išvaizda, tiek skonis labai artimas pudingui ir manau nepadarysiu didelės nuodėmės šį patiekalą taip ir pavadinusi - želė pudingu. Didžiausias smagumas tame, kad šis patiekalas labai greitai ir paprastai paruošiamas. Taip pat jis labai skanus, o karštą vasaros dieną ištrauktas iš šaldytuvo gali puikiai atstoti ledus.

  IMAM:
 - 
2 pakeliai vyšnių želė
 - 0.5l jogurto
 - 05l vandens

  P.S: Aš naudoju natūralų, bet puikiai tinka ir jūsų mėgiamas jogurtas, tik patarčiau vengti labai tirštų, kad nekiltų sunkumų maišant. Želė taip pat tinka visokia, bet man patinka vyšninė, nes ji skani, o pudingas su ja  gaunasi smagiai rožinis.

  DAROM:
  2 pakelius želė užpilam puse litro verdančio vandens ir gerai gerai išmaišom. Paliekam ramybėje kol vanduo visiškai atšąla ir dar truputi, kol želė po truputi pradeda stingti. Tuomet į šį tirštėjantį skystį supilame jogurtą ir laaabai gerai išmaišom. Pradžioje gali būti šiek tiek sunku, bet pasidarbavus šaukštu gauname gražią vientisą masę, kuri po kurio laiko ir taps pudingu. Masę galima pilstyti į ledaines ar dubenį, galima dėti į formelę - kaip jums patinka. Palaikius šaldytuve masė sustingsta ir tampa pudingu. Ir viskas. Ir labai paprasta ir labai skanu.


2012 m. liepos 29 d., sekmadienis

Šaldyti vaisiai

Esu iš tų, kurie sunkiai pakelia karštį. Visi įprastiniai darbai tampa tikru iššūkiu tiek man, tiek mano organizmui. Sėdžiu apsikabinusi šaltą gėrimą ir laukiu geresnių laikų. Tobuliausias užkandis tokiu oru – kas nors gaivinančio, pavyzdžiui, šaldyti vaisiai!

Šaldyti vaisiai

• Reikės: 
Mėgstamų vaisių (rekomenduoju arbūzą)

• Gaminimas:
Viskas paprasta ir labai elementaru - paimame turimus vaisius ir sudedame juos į šaldiklį. Visokius mangus, melionus ir panašiai geriausia nulupti arba bent jau perpjauti per pusę. Geriausia laikyti per naktį, o šiaip reikia žiūrėti pagal produkto dydį ir prietaiso galimybes. Po to išimame, leidžiame truputį aptirpti ir skanaujame vienus arba sutriname į vaisių kokteilį. Pavyzdžiui, arbūzą reikia atitirpinti tiek, kad būtų galima jį pjaustyti. Atšilę vietos bus kiek ištižę, tačiau atsiriekus didelį, storą gabalą atrodys, jog valgote kažką panašaus į šerbetą. Sotu, vėsina ir šiaip - sveika (šaldyti vaisiai ir daržovės nepraranda savo maistinės vertės, tačiau truputį pakeičia skonį). Skanaus!


• Šaltinis: asmeninė variacija.

2012 m. liepos 28 d., šeštadienis

Inesos obuolių pyragas

Kaitinant +31° C karščiui dar tikrai neatrodo, kad čia pat rugpjūtis, vasaros pabaiga ir pirmieji obuoliai. Kita vertus, senoliai byloja - ruošk roges vasarą, tad ir recepto pačiam pačiausiam obuolpyragiui neprošal dairytis iš anksto. Sesers pyragas - paprastas, greitai paruošiamas, tačiau su ypatinga plutele, kuri pavyksta toli gražu ne kiekvienai šeimininkei, tačiau pavergia visas šio skanėsto ragaujančias širdis. Kai būdavau maža, paslapčiomis tą plutelę nuvalgydavau, o pyragą palikdavau kepimo formoje kitiems. (:

Inesos obuolių pyragas

• Didelei kepimo formai reikės:

~1 kg. mėgstamų obuolių
6 M dydžio kiaušinių
3 stiklinių cukraus
2 stiklinių miltų

• Gaminimas:
Iš pradžių paruošiame kepimo formą: priklausomai nuo turimos viryklės ypatybių, padengiame jos dugną džiūvėsėlių trupiniais arba visą ištepame sviestu/aliejumi. Tada nulupame visą kalną obuolių ir smulkiai juos supjaustome į skardą, šerdį išmesdami lauk. Šio pyrago atveju, skarda turi būti pilna obuolių, nuo viršaus turi likti vos keli centimetrai užpildymui tešla, kad susidarytų plutelė. Po to, įmušame į dubenį kiaušinius, išsukame juos su cukrumi, kol pastarasis ištirpsta (apie 5 minutės plaktuvu). Galiausiai įmaišome miltus. Taip, tešla yra labai tiršta ir būtent tokia turi būti. Viską gerai išmaišę, tešlą užpilame ant obuolių ir šiek tiek palyginame, kad jie būtų uždengti vientisu sluoksniu. Kepame 60-90 minučių 150
° C temperatūroje, kol susidaro plutelė (jei pavyksta), o įsmeigtas pagaliukas ištraukiamas sausas. Tiesa, šis pyragas mėgsta apgauti, kad jau yra iškepęs, nors iki to jam dar reikia kurį laiką patupėti orkaitėje, tad tikrinkite rūpestingai. (: Skanaus!

Šaltinis: sesuo.

2012 m. liepos 16 d., pirmadienis

Vištienos file grietinėlėje

Prisipažinsiu – šis patiekalas yra priežastis, kodėl iš visų mėsų vištienos atsisakiau paskiausiai ir kodėl po kokių penkerių ar šešerių metų ją vėl pradėjau valgyti. Trašku, sultinga ir nepadoriai skanu... Išbandykite ir jūs.

Vištienos file grietinėlėje 

• Reikės*:
Vištienos file
Krakmolo
Pakelio grietinėlės
Vištienos prieskonių
Alyvuogių aliejaus kepimui

• Gaminimas:
Vištienos file supjaustome vidutinio dydžio gabalėliais, išvoliojame krakmole ir dedame į įkaitintą keptuvę su šlakeliu alyvuogių aliejaus. Truputį apkepę, mėsą apibarstome prieskoniais. Po to stebime, ar netrūksta aliejaus ir laukiame, kol vištiena iškeps (~20 minučių). Galiausiai užpilame grietinėlę, viską gerai išlmaišome ir pakaitiname dar kokias 5 minutes, kol grietinėlė sutirštėja. Skanaus!

*Vištienos file vienam pusės litro grietinėlės pakeliui reikia apie 0,8 kg. Na, žiūrėkite pagal naudojamos keptuvės dydį ar norimos paruošti mėsos kiekį. Čia svarbiausia, kad grietinėlė file gabaliukus 3/4 ar 2/3 apsemtų.

NB! Nekaitinkite grietinėlės per ilgai, nes išsiskirs riebalai. Taip pat nepadauginkite ir aliejaus  – prieš pilant grietinėlę jis beveik visas turi būti susigėręs į mėsą. Kitu atveju, didžiąją aliejaus dalį atsargiai nupilkite. (:

 Šaltinis: mama.

2012 m. liepos 13 d., penktadienis

Karbonadai užkepti su sūriu ir pievagrybiais

Tęsiu vakarykštę temą, tik šįkart maistą gamina S. Aš savo ruožtu orkaitėje kepiau bulves ir ruošiau salotas. Komandinis darbas – dalykas geras.

Karbonadai užkepti su sūriu ir pievagrybiais

• Reikės:
Kiaulienos kumpio
Kiaušinių
Miltų
Fermentinio sūrio
Pievagrybių
Majonezo
Kepsnių prieskonių
Juodųjų pipirų

•  Gaminimas:
Kiaulienos kumpį supjaustome patinkančio storio gabalais (jei mėgstate mėsą mušti, jie turėtų būti storesni, bet šįkart niekas tuo neužsiėmė), kiaušinius (1 kg mėsos reikia kokių 4) išplakite su prieskoniais. Imkite mėsos gabalą, išvoliokite miltuose, po to - kiaušinio plakinyje ir dėkite į keptuvę. Kepkite, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių. Galiausiai viršų aptepkite majonezu, užberkite smulkiai pjaustytų pievagrybių ir užbarstykite tarkuoto fermentinio sūrio. Uždenkite keptuvę dangčiu ir troškinkite, kol sūris išsilydys. Patiekite su norimu garnyru. Skanaus!

Šaltinis: S.

2012 m. liepos 12 d., ketvirtadienis

Tėvo lazanija

Atvykau pas tėvus į Švediją ir sugebėjau peršalti. Kad tinklaraštis nemiegotų, sumaniau šokią tokią išeitį – sėdžiu dabar virtuvėje ir stebiu, kaip tėvas ruošia lazaniją, o receptu dalinuosi su jumis. Kadangi jis ruošia iš akies, produktų kiekiai nebus labai tikslūs, bet ir patiekalas ne toks, kurį lengva sugadinti.

Tėvo lazanija

• Reikės:
500 g. jautienos faršo
1 didelio svogūno
1 didelės paprikos
2 nemažų morkų
1 indelio konservuotų pomidorų
4 česnako skiltelių
250 g. fermentinio sūrio
Lakštiniai makaronai
Saujelės lazdyno riešutų
Saujelės šviežio baziliko
Petražolių (jei šviežios - puiku)
Trupučio sviesto
Alyvuogių aliejaus kepimui
Druskos ir pipirų

• Gaminimas:
Lakštus nuplikyti verdančiu vandeniu arba apvirti kokią minutę. Į keptuvę sudedame kubeliais pjaustytą svogūną, pakepiname, kol gražiai pagelsta, tada suverčiame faršą ir įspaudžiame/smulkiai įpjaustome česnaką. Kepame tol, kol faršas nebebus žalias. Atskiroje keptuvėje pakepkite kubeliais pjaustytą papriką ir juostelėmis sutarkuotą morką, kol daržovės suminkštės. Galiausiai sumaišykite faršą su daržovėmis, sudėkite trintas šviežias daržoves, prieskonius bei suverskite konservuotus pomidorus ir uždengę dangtį troškinkite 20-30 minučių. Kol viskas troškinasi, paruoškite kepimo formą - ištepkite ją sviestu ir dugną padenkite lakštiniais makaronais. Vėliau, viskam išsitroškinus, ant makaronu dėkite masę iš keptuvės, tolygiai ją paskirstykite, užbarstykite truputį sūrio ir uždenkite lakštais, toliau procesas kartojasi, kol forma užsipildo/baigiasi troškinta masė. Paskutinio sluoksnio lakštiniais makaronais jau nebeuždengiame, o tik gausiai apibarstome sūriu ir ant viršaus užbarstome iki miltelių susmulkintus lazdyno riešutus. Pašauname 30-45 minutėms į ~200°C temperatūros orkaitę. Tėvas valgo su pesto padažu, motina - su česnakiniu, S. nenaudojo jokio padažo, jūs turite progą rasti savo variantą. :) Skanaus!


Šaltinis: tėvas.

2012 m. liepos 2 d., pirmadienis

Jello shots

  Jello shots yra dalykas, kurį išbandyti norėjau jau labai seniai. Baisiai smagu atrodė, labai knietėjo sužinoti ar tas smagumas tikrai dar ir skanus. Taigi, kai pasibaigus egzaminams ir sesijoms su draugais nusprendėme važiuoti prie jūros, aš supratau, kad pribrendo laikas pagaliau išbandyti jello shots. Pagaminti, pasirodo, labai paprasta, o rezultatu visi buvo patenkinti.
  Receptų yra labai įvairių, bet aš pradžiai nusprendžiau padaryti ką nors labai greito ir paprasto.

  IMAM:
 - Vienkartiniai plastmasiniai stikliukai (staparikai/ čerkutės/ stopkės)
 - Pakelis vyšnių žele
 - 250 ml. vandens
 - 125 ml. vynuogių sulčių
 - 123 ml. degtinės

  P.S. Sulčių ir žele derinukus galima rinktis kokius tik norit. Pavyzdžiui apelsinų sultys (tik netirštos) ir apelsininė želė. Lygiai taip pat galima keisti sulčių ir degtinės santykį priklausomai nuo to, kokio stiprumo shotų norite. Svarbiausia palaikyti bendrą visų skysčių kiekį - 0.5 litro vienam pakeliui žele, kad normaliai sustingtų

  DAROM:

 - Imam ąsotėlį ar bet kokį kitą dubenį, iš kurio vėliau bus patogu pilstyti. Suberiame į jį žele ir užkaičiame vandenį. Vandeniui užvirus pilame jį ant žele, maišom maišom maišom, tada supilam sultis, vėl maišom maišom maišom, galiausiai dedam degtinę ir vėl daug maišom maišom maišom. Kai viską būnam gerai išmaišę, supilstome į vienkartinius stikliukus ir paliekam. Sustingsta per kelias valandas ir tadam - turite jello shotus.
   DĖMESIO. Jei dėjote tokias skysčių proporcijas, kad mišinys gavosi karštas, ant staigiųjų ieškot ledukų ir bandot jį atšaldyti. Nes alkoholis garuoja ir jūs to nenorite (:



2012 m. liepos 1 d., sekmadienis

Duonos ir pupelių mišrainė kitaip

Palikta viena namuose su pustuščiu šaldytuvu ir noru išleisti kuo mažiau pinigų prieš Heineken Open'er, apžvelgiau turimus produktus ir nusprendžiau sukomponuoti mišrainę, įkvėptą to, ką kažkada ragavau apsipirkusi, jei neklystu, „Norfoje“.

 Duonos ir pupelių mišrainė kitaip

• Dideliam dubeniui reikės:
 300 g. pupelių
Skardinės (220 g.) konservuotų kukurūzų
1 didelės saldžiosios paprikos*
4 riekelių juodos duonos
200 g. fermentinio sūrio
Majonezo
Poros česnako skiltelių
Druskos ir pipirų

*aš naudojau dvi mažas - raudoną ir žalią

• Gaminimas:
Jei pupelės džiovintos (aš naudoju būtent tokias), užmerkiame jas šaltame vandenyje per naktį (na, kokioms 8 valandoms). Po to vandenį nupilame, pupeles sudedame į puodą, užpilame šviežio vandens ir verdame ant silpnos ugnies apie 30-40 minučių, kol pupelės pasidaro minkštos. Išvirusias pupeles nuvarviname sietelio pagalba ir paliekame džiūti, kol užsiimsime kitais reikalais. Dabar metas kepti duoną: padaliname riekelės į 2-3 dalis ir kepame, kol gražiai apskrunda. Po to įtriname česnaku (taip pat galite jį sutrinti ir dėti į bendrą mišrainės masę) bei supjaustome mažesniais gabalėliais. Supjaustome papriką, sūrį ir nukošiame kukurūzus. Viską, įskaitant pupeles, sudedame į tinkamo dydžio dubenį. Įdedame majonezo pagal skonį (vieni mėgsta riebiau, kiti atvirkščiai), pagardiname druska bei pipirais, gerai išmaišome ir... viskas. Skanaus!

 

• Šaltinis:asmeninė variacija.