2012 m. rugpjūčio 29 d., trečiadienis

Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu

Taip, aš labai mėgstu sriubas. Ypač trintas. :) Ši - viena mėgstamiausių.

Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūreliu

• Reikės:
~1kg cukinijų
2 didelių bulvių
750 ml. daržovių sultinio
300 g. rūkyto lydyto sūrio
2 česnako skiltelių
Žalumynų (pvz. baziliko)
Juodųjų pipirų

• Gaminimas:
Į užvirintą sultinį sudedame nuskustas ir kubeliais pjaustytas bulves bei paliekame virti apie 10 minučių. Po to sumetame kubeliais pjaustytą nuluptą cukiniją ir paverdame dar 5 minutes. Sudėję prieskonius, daržoves sutriname trintuvu. Grąžiname ant ugnies, sudedame smulkintą ir nuluptą rūkytą lydytą sūrį, paverdame, kol jis daugmaž ištirpta. Pertriname sriubą dar kartą. Skanaus!


Šaltinis: „Žaidimų aikštelė“

2012 m. rugpjūčio 26 d., sekmadienis

Bananiniai keksiukai

Keksiukų receptų yra visa galybė, tik turėk laiko ir noro juos visus išbandyti. Galų gale pasiseka ir randi TĄ, kurio į nieką nekeistum. Savo ypatingojo recepto išduoti nesu linkusi, bet siūlau labai panašų ir taip pat ganėtinai puikų. :)

Bananiniai keksiukai

• Reikės:
50 g. kepinių margarino
100 g. cukraus
1 pakelio vanilinio cukraus (galima keisti paprastu cukrumi)
1 L kiaušinio
250 g. miltų
1 a.š. sodos/kepimo miltelių
125 ml. pieno
2 vidutinių bananų
Maistiniai dažai (nebūtina, bet aš pagal pageidavimą naudojau žalius:)

• Gaminimas:
Minkštą sviestą suplakame su kiaušiniu ir cukrumi iki putų. Miltus sumaišyti su soda ar kepimo milteliais. Į plakinį pakaitomis pilame birią masę ir šiltą pieną, nuolat maišydami. Bananus sutriname trintuvu ir įmaišome į tešlą. Jei pageidaujame, įlašiname maistinių dažų ir gerai išmaišome. Sudedame į kepimo formeles, užpildant jų 2/3 ir kepame apie 30 minučių 175° C orkaitėje. Skanaus!

 Šaltinis: asmeninė variacija.

2012 m. rugpjūčio 24 d., penktadienis

Apelsinų ir migdolų pyragas

Vienas įdomesnių pyragų. Itin purus, lengvas ir drėgnas, tobulai tinka prie ledų.

Apelsinų ir migdolų pyragas

• Reikės:
2 didelių apelsinų (t.p. tinka mandarinai, greipfrutai)
250 g. smulkintų migdolų
250 g. cukraus pūdros
5 M kiaušiniai
1,5 a. š. kepimo miltelių

• Gaminimas:
Pradedame nuo apelsinų: verdame juos uždengtame puode ant silpnos ugnies 2 valandas. Ar lupti juos, ar ne, spręskite patys - odelė suteikia pyragui savitą kartumą, kuo daugiau jos paliksite, tuo stipriau pasireikš minėtas skonis. Aš jo nenorėjau, tad abu vaisius nulupau (dėl to viriau trumpiau, t.y. 1 valandą, bet geriau su odele tvarkykitės tik po virimo). Išvirtus apelsinus nusausiname bei paliekame atvėsti, galima pasitelkti į pagalbą ir šaldytuvą. Vaisiams atvėsus, juos susmulkiname, pašaliname sėklas ir sutriname trintuvu. Trumpam atidedame į šalį.
Dideliame dubenyje iki vientisos masės sumaišome kiaušinius, cukraus pūdrą, kepimo miltelius ir migdolus (jie nebūtinai turi būti miltų smulkumo).
Galiausiai sumaišome abi mases ir supilame ją į sviestu išteptą kepimo formą. Kepame 45-60 minučių 175° C orkaitėje. Ar iškepęs, tikriname degtuku/dantų krapštuku - jei įsmeigus šį ištraukiame sausu galiuku, tai pyragą jau galima traukti lauk. Skanaus!


Šaltinis: „Kažkas valgomo“

2012 m. rugpjūčio 15 d., trečiadienis

Trinta pomidorų sriuba

Gulėjo šaldytuve maišelis pomidorų, kol galiausiai aš susirūpinau ir nusprendžiau, kad metas ką nors iš jų pagaminti. O ką geresnio su pomidorais galima nuveikti vėsią vasaros dieną, negu išvirti pomidorų sriubą?

Trinta pomidorų sriuba

• Reikės:
~1,5 kg. pomidorų
2 česnako skiltelės
500 ml. daržovių sultinio
Indelis neriebios grietinėlės
2 lauro lapeliai
0,5 a. š. raudonėlių
0,5 a. š. baziliko
juodųjų pipirų
druskos

• Gaminimas:
Pirmiausia nuplikome pomidorus, nulupame odelę, išpjauname kotelį ir supjaustome kubeliais. Po to užverdame vandenį, pasiruošiame sultinį. Į puodą sudedame pomidorus, grūstą česnaką, prieskonius ir verdame ant silpnos ugnies apie 30 minučių, kol pomidorai suminkštėja. Vėliau išgriebiame lauro lapelius, supilame sriubą į trintuvą ir sutriname. Grąžiname ją atgal į puodą, dar minutėlę pakaitiname, kol užverda, tada supilame grietinėlę (jei neturite, galite keisti pienu, neriebia grietine arba pieno ir grietinės mišiniu), gerai išmaišome ir viskas - skanaus!

P.S. Sriuba ganėtinai skystos konsistencijos, jei mėgstate/norite tirštesnės, mažinkite sultinio kiekį.  Kitą kartą būtinai taip ir darysiu.


P.P.S. Deja, sriubos nėra labai fotogeniškos. Ir neturėjau nė kokio žalumyno jai papuošti... Bet duodu žodį - skanu, ryšku ir šildo.

Šaltinis: asmeninė variacija.

2012 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Ratatouille (daržovių troškinys)

Prisipažinsiu - filmo analogišku pavadinimu man matyti neteko ir idėją pagaminti šį troškinį gavau tikrai ne iš ten. Viskas daug paprasčiau: pastebi receptą, susidomi, pasidomi ir bandai. Kadangi dėl pačio teisingiausio ir autentiškiausio būdo gaminti ratatouille vyksta įvairūs ginčai, iškart sakau, jog tai tik viena iš versijų. Taip pat perspėju dėl kiekio: jei naudosite visko tiek, kiek čia parašyta, valgysite pusę savaitės, nes troškinio išeina kokie... 8 litrai. Ypač jeigu nuspręsite naudoti ratatouille kaip garnyrą, ne kaip pagrindinį patiekalą. Na, nebent turite daugiau nei du valgytojus. Gaminau šitiek daug todėl, kad ketinu išvažiuoti savaitgaliui ir nenorėjau palikti tėvo gyventi pusbadžiu. Ir šiaip, man patinka daržovės.

Ratatouille

• ~8 litrams reikės:
1 vidutinio baklažano
3 mažų cukinijų
2 vidutinių geltonųjų cukinijų
1 didelės raudonosios paprikos
1 didelės geltonosios paprikos
4 dideli raudoni pomidorai
4 dideli geltoni pomidorai
6 česnako skiltelių
Alyvuogių aliejaus
1 a.š. baziliko
1 a.š. raudonėlio
1 a.š. čiobrelių
0,5 a.š. juodųjų pipirų
0,25 a.š. druskos
Jei turite: šviežių prieskoninių daržovių (pvz. baziliko, petražolių)

• Gaminimas: 
Visų pirma nusprendžiame, kurių daržovių odelę pašalinsime, o kurių - ne. Vieni siūlo lupti viską, o pomidoro net sėklytes išpjauti, kiti žiūri šiek tiek liberaliau. Aš asmeniškai nulupau baklažaną, nes jį pirkau parduotuvėje, o visos kitos daržovės buvo iš ūkininkų turgaus, tad prie jų labai nesikabinėjau.
Dar paruošiame cukinijas ir baklažaną: užpilame druska, palaikome 30 minučių, po to nuplauname tekančių vandeniu ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Tai reikalinga tam, kad troškinyje nebūtų vandens pertekliaus.
Pjaustymas: baklažaną, pomidorus ir paprikas supjaustome kubeliais, o cukinijas - pusrutuliais. Česnaką išspaudžiame arba labai susmulkiname.
Toliau - išsitraukiame keptuvę. Man viskas į vieną tikrai nebūtų tilpę, tad pasirinkau variantą „kepinti viską atskirai“ (NB! - nepersistenkite kepindami daržoves, nes jas pabaigoje dar šiek tiek patroškinsime, ypač atsargiai turėtumėte elgtis su cukinijomis; arba pjaustykite pastarąsias storesniais pusrutuliais, tada jos mažiau ištiš). Pradėjau nuo česnako - gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus pakepinau jį tol, kol parudavo. Tada suverčiau cukiniją ir kepiau, kol pastaroji suminkštėjo. Suverčiau viską į didžiausią turimą puodą. Po to pakepinau geltonąją cukiniją, kol ir ši suminkštėjo. Vėl į puodą, pamaišom. Toliau - baklažanas, procesą kartojame. Po to - paprikos, procesą vėl kartojame. Tada - pomidorai, truputį juos pašildom, nubėga labai daug skysčio, jį nupilame ir pomidorus suverčiame į puodą. Prieš pomidorus siūlau nupilti skystį, esantį puode, nes pastarieji gali lemti jo perteklių. Jei pašalino sėklytes, automatiškai išvengėte skysčio pertekliaus dėl pomidorų problemos. Jeigu darote mažą porciją ir viskas į keptuvę jums kuo puikiausiai telpa, tada iš pradžių joje pakepinkite česnaką, baklažaną, cukinijas ir papriką, kol suminkštės, po to pridėkite pomidorus, suberkite prieskonius ir troškinkite 15-20 minučių. Arba kepinkite viską atskirai, tik pabaigoje viską grąžinkite į keptuvę troškinimui. Šiuo atveju, aš viską subėriau į didelį puodą, tada pagardinau prieskoniais ir troškinau jame. Tiesa, jei matote, kad troškinys panašėja į sriubą - truputį skysčio nusemkite samčiu.
Patiekti galima kaip pagrindinį patiekalą, su skrebučiu, kaip garnyrą, pagardą makaronams ir panašiai. Skanaus!

P.S. Sako, ratatouille pastovėjęs subręsta ir yra skanus tiek karštas, tiek šaltas.


• Šaltinis: asmeninė variacija.

2012 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis

Vištienos pyragas

Kadangi mėgstu visokius apkepus, jau pirmą kartą išvydusi šį receptą žinojau, kad būtinai juo pasinaudosiu. Ir va – sesuo nusipirko truputį per daug vištienos ir nebesugalvojo, ką su ja daryti, tad atskubėjau į pagalbą. Išmušė vištienos pyrago valanda. :) Taigi, įsijungiam Amy Winehouse (pageidautina, bet nebūtina), pasiraitojam rankoves ir lekiam į virtuvę.

Vištienos pyragas

• Reikės:
400 g. vištienos file
stiklinės kefyro
druskos ir pipirų
vištienos prieskonių
šlakelio aliejaus

220 g. miltų
100 g. sviesto
0,5 a.š. druskos
4 v.š. vandens

gabalėlio sviesto
2 vidutinių morkų
100 g. žirnelių (tinka tiek švieži, tiek šaldyti)
1 nedidelės paprikos

2 L kiaušiniai
2 v.š. grietinės (su kaupu)
75 g. fermentinio sūrio
aitriosios paprikos miltelių
raudonėlio
baziliko

• Gaminimas:
Pradedame nuo vištienos: supjaustome ją nedideliais kubeliais, užpilame kefyrų, pagardiname druska ir pipirais bei paliekame ramybėje mažiausiai valandai.
Toliau - metas tešlai. Palaikome sviestą kambario temperatūroje, kol suminkštėja. Miltus sumaišome su druska ir įpjaustome sviestą. Pradedame pirmąjį tešlos minkymo etapą, t.y. bandome sulipdyti viską į vientisą masę. Kai gauname kažką panašaus į dubenį trupinių, įdedame vandenį ir žengiame į antrąjį minkymo etapą. Ilgai ir nuobodžiai kovojame su tešla, kol ši tampa vientisu sulipusiu gumulu. Ir tik tuo atveju, jei jau skauda abi rankas, o tešla nevientisa, nors tu ką - į kompaniją pasiūlome dar šaukštą vandens. Man asmeniškai pilnai užteko recepte nurodyto kiekio. Išminkytą tešlą apvelkame plėvele ir padedame į šaldytuvą.
Daržoves nuplauname ir apdorojame: morkas supjaustome/sutarkuojame juostelėmis, papriką supjaustome kubeliais, žirnelius išgliaudome arba truputį atšildome. (DĖMESIO: jei daržoves mėgstate traškias, galite jų papildomai neminkštinti, t.y. nekepti.) Keptuvėje išlydome sviestą, suverčiame morkas ir kepame, kol jos suminkštėja (pasikeičia spalva). Vėliau suberiame žirnelius ir papriką, įpilame truputį kašto vandens (jei žirneliai šaldyti, nepamirškite, kad šiek tiek drėgmės bus ir iš jų), užvožiame dangtį ir troškiname 8 minutes, kol jau visos daržovės būna minkštos. Galiausiai viską padedame nuošaliau atvėsti.
Grįžtame prie vištienos. Išgelbėjame ją iš kefyro liūno, pagardiname vištienos prieskoniais, išmaišome ir suverčiame į rimtai įkaitintą keptuvę. Stebim įdėmiai: vos vištiena pakeičia spalvą, t.y. pabąla, traukiame ją lauk.
Įjungiame orkaitę, nustatome 200° C ir paliekame įkaisti. Kepimo formą, geriausia - apvalią ir nuimamais kraštais (aš dariau dvigubą pyrago porciją, tad naudojau paprastą stačiakampę) ištepame sviestu. O dabar daugiausiai kantrybės reikalaujanti užduotis - kepimo formą išklojame tešla. Geriausia tai daryti plastilino lipdymo principu, imant po nedidelį tešlos gabalėlį. Procesą baigus, dedame į orkaitę dešimčiai minučių. Nenustebkite - tešla susitrauks.
Kol pagrindas kepa, pasiruošiame užpildą: kiaušinius išplakame su grietine, įmaišome tarkuotą sūrį, sudedame mėsą ir daržoves. Pabaigai - prieskoniai. Dėkit viską, ką mėgstat. Po to gerai gerai išmaišykite, suverskite į kepimo formą ant pado, išlyginkite viršų ir kepkite 30-40 minučių. Skanaus!

Šaltinis: čia.