2013 m. balandžio 7 d., sekmadienis

Anyžių ekstraktas

Anyžių arba mėgsta, arba jo nekenčia. Iš tikrųjų, anyžiaus skonio saldumynų ir kitokių produktų įvairovė itin didelė, jie būna kartūs (juodieji saldymedžio saldainiai), saldūs (anyžiniai rutuliukai à la draže), sūrūs (salmiak saldainiai) ar gana įvairiapusiai (alkoholiniai gėrimai). Dėl to, manau, jog kiekvienas galėtų rasti sau patinkančią anyžiaus pusę, jei tik turėtų noro ieškoti.


Įvairūs ne tik anyžiniai skanėstai, bet ir augalai, suteikiantys tokį ar labai panašų skonį. Tai gali būti anyžinė ožiažolė, kininis žvaigždanyžis (būna ir japoninis, bet jis nuodingas), vaistinis kietis, sasafrai, kai kurie pankoliai (indiškoje virtuvėje pastarieji visiškai prilyginami anyžinei ožiažolei) ir kiti. Visus šiuos augalus vienija anetolis arba jo izomeras estragolis, kurie ir suteikia savitą anyžinį skonį bei kvapą.


 Na, o norint minėtas skonio ir/ar kvapo savybes suteikti tam tikram patiekalui, galima rinktis iš keleto būdų. Anyžinės ožiažolės sėklas galima naudoti sveikas arba sutrintas/sumaltas, tas pats ir su kininiu žvaigždanyžiu, tik malti galima arba visą ankštį, arba tik sėklytes. Kitas variantas – anyžių (eterinis) aliejus ar ekstraktas. Didelio skirtumo tarp to, ką naudosite, nėra. Rinktis sąmoningiausia iš praktinės pusės – jei gardinsite sniego baltumo kremą, tikriausiai nenorėsite jame matyti maltų anyžių krislelių. Tiesa, teko skaityti, jog kininis žvaigždanyžis šiek tiek kartesnis už anyžinę ožiažolę, tačiau dauguma ekstraktų ruošiami būtent iš jo.

Verta turėti omenyje, kad ¼ a.š. anyžių aliejaus = 1 a.š. anyžių ekstrakto = 2 a.š. maltų anyžių sėklų = 1-2 v.š. anyžinio alkoholinio gėrimo.


 Anyžių ekstraktas

• Reikės:
Kininio žvaigždanyžio
Stipraus alkoholio

• Gaminimas:
Principas elementarus – užpildote pasirinktą tarą (ar bent pusę jos) anyžiumi ir užpilate alkoholiu. Kitaip tariant, santykis turėtų būti maždaug 4 ar 8 su 1, t. y. 40 g. pakelį žvaigždanyžio turėtumėte užpilti 160 ar 320 mililitrų stipraus alkoholio (geriausia naudoti spiritą, bet gerai ir degtinė). Tokį užpilą laikykite tamsioje vietoje porą mėnesių, kol nebesijaus alkoholio kvapo ir spalva gerokai patamsės. Kartkartėmis buteliuką gerai supurtykite. Paruošto ekstrakto galiojimo laikas faktiškai neribotas, tiesa, jei indas nebus sandariai uždarytas, aromatas gali tiesiog išgaruoti.

Šaltinis: receptas – asmeninė variacija, pakaitalų santykiai iš eHow food. Įdomios informacijos radau ir Just Food Now.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą