2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Purus varškės apkepas

Taip, šis apkepas iš esmės yra tobulas. Tačiau aš nesiruošiu girtis, šokinėti iš džiaugsmo, piktnaudžiauti didžiosiomis raidėmis bei šauktukais ar kitaip reikšti savo pasitenkinimą, kad atradau/suradau/išradau šį receptą. Iš tikrųjų, tai visas internetas jo pilnas. Su minimaliais skirtumais, bet – 
Mano siekis yra pasistengti šį receptą aprašyti taip, kad tikimybė susimauti sumažėtų iki minimumo ir jūsų apkepas tikrai būtų purus, kvapnus, subtilaus skonio kepinys, o ne kokia kieta, sukritusi ir pernelyg saldi nelaimė. Taigi, pirmyn!


Purus varškės apkepas

• Reikės*:
1 kg varškės
6 M kiaušiniai
200 ml pieno
200 g manų kruopų
200 g cukraus
100 g sviesto (nebūtina, žiūr. pastabas)
1 a.š. romo ar vanilės aromato
+ aš dar įdedu 4-6 bananus

*gaminant iš pusės normos, išeina 5-6 porcijos, t. y. 26 cm. ø kepimo forma. :)
 
• Gaminimas:
Manų kruopas sumaišome su pienu ir paliekame 30-60 minučių, kad išbrinktų.
Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi. Po to, įmaišome sutrintą varškę (galima pasitelkti į pagalbą maisto trintuvą, t. y. blenderį), išbrinkusius manus, ištirpintą ir pravėsusį sviestą, pasirinktą aromatą ir viską gerai išsukame iki vienalytės masės. Jei dedate pjaustytų vaisių ar razinų, pats metas į tešlą įmaišyti ir juos (aš porą bananų įmaišiau į tešlą sutrintų, o dar 3 tiesiog supjausčiau).  Galiausiai, iki standumo išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į bendrą masę.
Supilame tešlą į sviestu pateptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame
190°C temperatūroje 30-40 minučių. Skanaus! 


• Pastabos:
1. Manų kruopos suteikia apkepui standumo, jas galima keisti miltais arba ryžių dribsniais. Panašią funkciją atlieka ir kiaušiniai, tad galima apsiriboti tik jais (būtina gerai išplakti baltymus), tiesa, apkepas bus kiek kuklesnių apimčių.
2. Cukrus – jūsų asmeninis reikalas. Galite jo kiekį keisti savo nuožiūra. Ypač naudinga atsižvelgti į papildomus priedus, pavyzdžiui, jei dėsite rūgščių obuolių, cukraus reikės daugiau nei dedant pernokusių bananų. 200 g cukraus yra optimalus kiekis nededant papildomų priedų; ±50 g mėgstantiems pasmaližiauti ar atvirkščiai.
3. Sviestas suteikia riebumo, jis gana naudingas, jei turite tik liesos varškės. Tai padeda išvengti pavojaus, jog jūsų apkepas bus pernelyg sausas (vaizdžiai tariant, sprangus). Naudojant pusriebę varškę, šį žingsnį galima ir praleisti, o po ranka turint riebią varškė – jis iš esmės nereikalingas.
4. Romo aromatas, bene populiariausias varškės apkepuose, puikiai tinka ir vanilė ar cinamonas. Vertėtų atsižvelgti į tai, kad dedant kai kuriuos vaisiuos (bananai, obuoliai ir pan.), jie prideda ypatinga savo kvapą.
5. Kaip sėkmingai išplakti kiaušinių baltymus? Geriausia naudoti šaltus, jau truputį pastovėjusius kiaušinius. Sakoma, labai šviežių kiaušinių baltymus sunkiau išplakti; ilgai pastovėjusių – taip pat. Plakimo indas ir įranga turi būti švarūs ir sausi, o kiaušinių baltymai gryni. Net lašelis trynio gali sugadinti visą reikalą. Kaip stabilizatorių galite naudoti vyno akmens miltelius, citrinos rūgštį arba actą.

Išplakti kiaušinių baltymai
• Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

Apelsininiai keksiukai

Su šiais keksiukais susidraugavau ne iškart. Iš pradžių kepiau juos pagal vienos lietuvės tinklaraštininkės adaptaciją ir šiek tiek nusivyliau – jos minėtas „švelnus skonis“ man labiau priminė kažką iš serijos „gali būti apelsinų pėdsakų“. Po to, bandžiau vadovautis originaliu receptu, jis pasirodė geresnis, tačiau vis tiek tobulintinas. Norėjau arba daugiau purumo, arba daugiau drėgnumo.
Galų gale, dalinuosi kiek pakoreguotu receptu ir komentarais, ką galima jame keisti savo nuožiūra bei kokią įtaką jūsų pasirinkimas turės galutiniam rezultatui.

Apelsininiai keksiukai

• 24 vnt. reikės:
2 L kiaušiniai
1 puod. cukraus
1 puod. pieno
½ puod. grietinės
½ puod. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (sunaudojau 2 apelsinus)
115 g. sviesto
3½ puod. 405D (!) miltų
3 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
1½ a.š. apelsinų aromato
Apelsinų minkštimo ir/ar tarkuotos 1 apelsino žievelės (angl. zest)

• Apelsininis glajus:
¼ puod. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (sunaudojau 1 apelsiną)
1½ puod. cukraus pudros
1-2 a.š. tarkuotos apelsino žievelės (angl. zest)

• Gaminimas:
Kiaušinius išsukite su cukrumi iki putų. Į plakinį supilkite pieną, grietinę, sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą ir viską išmaišykite iki vienalyčio skysčio.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei druską. Verta visą tai persijoti. 
Suberkite sausus ingredientus į skystį; nepermaišykite, kai tik masė atrodys vientisa, ją galima palikti ramybėje. Prieš baigdami maišymą, į tešlą įmaišykite tarkuotą apelsino žievelę, minkštimą (jei nusprendėte jį dėti) bei apelsinų aromatą.
Padalinkite tešlą į popierėliais išklotas keksiukų formeles, užpildydami ¾ jų. Kepkite iki 175° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Patikrinti, ar iškepę, galite įsmeigdami dantų krapštuką - jį turėtumėte ištraukti sausą. 
Iškepusius keksiukus sudėkite ant grotelių, o, jei tokios galimybės nėra, į bet kokį parankų indą. Kol kepinys pravės, dubenėlyje iki vienalytės konsistencijos sumaišykite apelsinų sultis su cukrumi bei tarkuota apelsino žievele. Glajų tepkite ant keksiukų viršaus konditeriniu teptuku arba atsargiai apliekite juos arbatinio šaukštelio pagalba. Prieš patiekdami, leiskite glajui visiškai sustingti. Skanaus!


• Pastabos:
1. Pieną galite keisti apelsinų sultimis, tiesa, rekomenduoju įpilti jo nors ¼ stiklinės. Nebandžiau kepti keksiukų visai be pieno, tad negaliu pasakyti, ar verta taip elgtis. Atsiliepimuose skaičiau, kad 1 puod. sulčių ir ½ puod. pieno yra visai gera alternatyva.
2. Sultys turėtų būti šviežiai spaustos. Jei naudosite pirktines, rezultatas bus panašus, tačiau vis tiek ne toks pats. Taip pat turėkite omenyje, kad, naudojant labai rūgščias sultis, gali prireikti truputį daugiau cukraus.
3. 550D, arba įprastiniai, miltai, mano manymu, šiems keksiukams nelabai tinka, nes jie yra arčiau cupcakes nei muffins, tad tešlai reikia mažiau glitimo (angl. gluten) ir daugiau purumo. Bandžiau naudoti tiek 550D miltus, tiek 405D/550D miltų mišinį, tačiau abiem atvejais tekstūra mane nuvylė. Miltų rūšis šiek tiek įtakoja ir skonį.
4. Tarkuota apelsino žievelė, vadinamasis zest, sustiprina apelsininį keksiukų skonį. Neverta apsieiti be jos (tokia mintis tikrai gali kilti, turint omenyje, kad baisu ir pagalvoti, kuo parduotuvėje randami apelsinai yra apipurkšti). Tiesa, būkite apdairūs – tarkuokite tik paviršinį žievelės sluoksnį (egzokarpį, flavedo), nes po juo esantis baltas mezokarpis (albedo, pith) suteikia didesnį ar mažesnį kartumą.
5. Jei dėsite į keksiukus apelsino minkštimą, jie bus mažiau purūs, bet drėgnesni. Daug skonio tai neprideda, tačiau kepinys virsta labiau vaisiniu, taip pat turi daugiau ląstelienos. Kita vertus, keksiukų be minkštimo pjūvis vizualiai atrodo gražiau.
6. Akivaizdu, kad glajus – gana kaloringas dalykas. Galima gudrauti ir keksiukus paprasčiausiai sulaistyti apelsinų sultimis. Reikės tą daryti keletą kartų, bet idėja vis tiek bus išpildyta, t. y. apelsininis skonis bus ryškesnis. Taip pat galima koreguoti cukraus pudros kiekį, turint omenyje, kad kuo jos daugiau, tuo glajus tirštesnis. Paprasčiausiai pasigaminkite skystesnį glajų ir užtepkite keletą jo sluoksnių, esmė bus ta pati. Norintiems labai saldžių keksiukų su rimtu glajaus sluoksniu, reikėtų elgtis atvirkščiai, t. y. įmaišyti daugiau cukraus pudros.

• Šaltinis: adaptuota pagal Annie's eats.

2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Žemaičių blynai

Niekuomet nebuvau didelė bulvinių patiekalų mėgėja. Kai antroji pusė užsiminė, kad norėtų žemaičių blynų, teko sau pripažinti, kad jų nė skonio nepamenu. Nors iš pradžių tikėjausi, kad vaikinui žemaičių iškeps mama (kadangi neturėjau nei visos reikiamos technikos, nei patirties), po beveik pusmečio susivokiau, kad jei ne aš, tai niekas kitas. Atėjo metas imtis ryžtingesnių veiksmų, tad šį savaitgalį, viešėdama pas draugo tėvus, pati pasiūliau pietums paruošti žemaičių blynų. Tai buvo savotiškas iššūkis, nes gaminti kažką, ko nesi gaminęs anksčiau, kompanijai, kuri vertina tavo tinkamumą jų nariui, yra rimtas reikalas. Laimė, susidorojau meistriškai ir blynai puikiai pavyko!
Deja, rezultatų įamžinti nebuvo kaip, tačiau dalinuosi receptu bei patarimais.

Žemaičių blynai

• Reikės:
15 vid. bulvių
2 kiaušinių
1 a.š. druskos
3 v.š. miltų
3 v.š. krakmolo
250-300 g. vištienos

• Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir sumalkite. Po to, įmuškite kiaušinius, suberkite druską, miltus bei krakmolą ir gerai išmaišykite. 
Vištieną išvirkite, atvėsinkite bei taip pat sumalkite (galima mėsą ir tiesiog suplėšyti). Apibarstykite mėgstamais prieskoniais. Jei naudojate file, įdaras gali būti šiek tiek sausokas. Aš problemą sprendžiau įmaišydama truputį sultinio bei alyvuogių aliejaus, tai pasiteisino. Galima bandyti įmušti vieną kiaušinį, tada blynus bus lengviau kimšti, nes faršas pasidarys lipnesnis. Šaltinis siūlo naudoti šlaunelių mėsą.
Gausiai sušlapinę rankas, paimkite nedidelį rutuliuką bulvių masės ir formuokite savotišką laivelį. Prikimškite jo vidurį įdaro, užlenkite ir sulipdykite kraštus. Šiek tiek pavoliokite delnuose, taip suformuodami it cepeliną. Blyno gaminimo metu, rankas drėkinu 2-3 kartus. Suformuotą cepeliną dėkite į įkaitintą keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite, kol dailiai paruduos. Po to atsargiai apverskite ir apkepkite kitą pusę. Procesą kartokite, kol sunaudosite visą bulvių masę. 
Iškeptus blynus reikia truputį sušutinti – dėkite juos į indą su dangčiu arba uždenkite kita lėkšte/storu rankšluosčiu. Patiekite su grietine ar mėgstamu padažu. Skanaus!

NB! Jei tešla pernelyg lipni, drąsiai dėkite daugiau krakmolo bei gausiau šlapinkite rankas. Miltų kiekio didinti nesiryžtu, nes baiminuosi, kad blynai įgaus miltinį skonį. 

© „Skanus gyvenimas“
• Šaltinis: Skanus gyvenimas.

2013 m. vasario 18 d., pirmadienis

Keksiukai su obuoliais, cinamonu ir trupinine plutele (Apple Crumble Muffins)

Praūžė vasario šventės, pavasaris ne už kalnų, o aš prisimenu rudenį. Margaspalvį, šiltą ir saulėtą. Su galybe pokyčių gyvenime, naujų potyrių ir įspūdžių. Prisiminkite ir jūs mieląją rudens pusę, leisdami virtuvei pakvipti obuoliais ir cinamonu.


Keksiukai su obuoliais, cinamonu ir trupinine plutele 

Reikės (12 vnt):
Keksiukams:
1 L kiaušinis
¾ puod. rudojo cukraus
50 g. sviesto
1 kupino puod. obuolienės, obuolių džemo ar tyrelės (geriausia – be cukraus)
1 puod. miltų
1 a.š. cinamono
½ a.š. sodos
¼ a.š. muskato
¼ a.š. druskos
1-2 obuolių

Plutelei:
½ puod. miltų
½ puod. rudojo cukraus
50 g. sviesto
½ a.š. cinamono

 
 • Gaminimas:
Plutelei skirtus produktus sudėkite į nedidelį dubenėlį ir šakute sutrinkite sviestą su sausais ingredientais iki trupinių. Stenkitės masės per daug nesušildyti, nes viskas sulips, teks šaldyti ir smulkinti iš naujo. Trupinius atidėkite į šalį.
Dubenyje išsukite kiaušinius su cukrumi, įmaišykite ištirpintą ir pravėsusį sviestą bei obuolių tyrelę (aš sutryniau šviežius obuolius ir naudojau nusunktą tyrelę). Įmaišykite miltus, cinamoną, sodą, muskatą bei druską. Nepermaišykite. Galiausiai, atsargiai įmaišykite nedideliais kubeliais supjaustytus obuolius.
Padalinkite tešlą į 12 keksiukų formelių, užpildydami jų ¾. Ant viršaus užbarstykite trupinius ir švelniai spustelėkite. Kepkite 175° C temperatūroje apie 20 minučių. Patikrinti galite įsmeigdami dantų krapštuką - jį turėtumėte ištraukti sausą. Skanaus!

• Šaltinis: adaptuota pagal Handle The Heat.

2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Naminis vanilės ekstraktas

Turbūt niekam ne paslaptis, kad ryt Valentino diena. Palinkėsiu be galo banalaus dalyko: mylėti ir būti mylimiems. Siūlau šią progą paversti mažiau komercine ir atvirutę pasidaryti patiems. Gana žavus variantas – origami širdelės. :)

O receptas šįkart itin paprastas. Jei mėgstate kepiniuose vanilės aromatą, patiems nesigaminti vanilės ekstrakto yra mažų mažiausiai neapdairu. Iš esmės todėl, kad naminį ekstraktą naudoti yra mažiausiai 5 kartus pigiau.


Naminis vanilės ekstraktas

• Reikės:
3 vanilės ankštys
250 ml. degtinės

• Gaminimas: 
Procesas elementarus: perskiriate vanilės ankštis, sudedate į stiklinį indą ir užpilate degtine. Aukščiau nurodytas tik santykis, kiekį derinkite savo nuožiūra. Turėkite omenyje, kad užpiltas ankštis reikia laikyti tamsioje vietoje bent jau porą mėnesių (nuotraukoje aukščiau matyti pokyčiai po savaitės), tik po to ekstraktas bus tinkamas naudoti (tai akivaizdu iš aromato – degtinės specifinis kvapas dingsta). Karts nuo karto buteliukus gerai supurtykite, na, nors kartą per savaitę. Patogiausia turėti 2-3 buteliukus, kuriuos nuolat papildytumėte. Gero naudojimo!

Praskirtos vanilės ankštys.

  • Pastabos:
1. Degtinės kokybė visiškai nesvarbi. Spirito naudoti nerekomenduoju, nes ankštys, idealiu atveju, užpilamos maždaug 35 laipsnių alkoholiu.
2. Ankštis galite rasti beveik kiekviename didesniame prekybos centre. Mačiau „Maximoje“ už 8lt/vnt ir „Iki“ už 4lt/2vnt. Didelio skirtumo jų kokybėje neįžvelgiau.
3. Taros dugne bus nuosėdų – vanilės sėklų. Jei trukdo, galite ekstraktą perkošti. Vienintelis sėklų minusas tas, kad baltuose kepiniuose matysis tamsūs grūdeliai.
4. Baigus buteliuką, galima jį papildyti įdedant pusę ar trečdalį ten buvusių anksčių (priklausomai nuo to, kaip greitai sunaudojote), senas taip pat paliekant. 

Kairėje pigesnės ankštys, dešinėje – brangesnė. Skirtumo nepastebėjau.
Viršuje brangesnė ankštis, apačioje – pigesnės.
• Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. vasario 10 d., sekmadienis

Vištiena su ananasais ir paprikomis saldžiarūgščiame padaže

Vienas skaniausių paukštienos patiekalų. Tikrai.
... ir turbūt labiausiai man patinkanti saldžiarūgštės vištienos versija. 


Vištiena su ananasais ir paprikomis saldžiarūgščiame padaže

• Reikės:
2 vištienos krūtinėlių
1 saldžiosios paprikos
1 skard. konservuotų ananasų (580 ml)

1 v.š. medaus
1/3 stikl. sirupo nuo ananasų
3 v.š. pomidorų pastos/padažo
5 v.š. sojos padažo
2 v.š. rudojo cukraus
2 v.š. citrinos sulčių
1-2 v.š. krakmolo (pasirinktinai)

• Gaminimas:
Supjaustykite vištieną kąsnio gabalėliais, papriką ir ananasus (jei pirkote ne gabalėliais) - kubeliais. Vištieną apkepkite keptuvėje su savo mėgstamais prieskoniais. Paukštiena kepa apie 15 minučių. Su paprika galima elgtis dvejopai: dėti ją į keptuvę likus 5 minutėms iki kepimo pabaigos, arba, jei labiau mėgstate traškią, tik mėsai jau iškepus. Ananasai į keptuvę keliauja kepimo pabaigoje.
Kai visus tris pagrindinius produktus jau būsite sudėję į keptuvę ir iškepę, apkepę ar tiesiog sušildę – metas padažui. Sumažinkite kaitrą ir dėkite į keptuvę medų, palaukite, kol ištirps. Po to sudėkite visus kitus produktus, išskyrus krakmolą. Pastarasis nėra būtinas – jis paprasčiausiai sutirština padažą, tad jeigu, pavyzdžiui, mėsą tieksite atskirame mažame dubenėlyje, galite šį žingsnį ir praleisti. Tirštindami, pradėkite nuo 1 v.š. ir likusį kiekį (1 v.š. = 3 a.š.) berkite dalimis, kaskart išmaišydami, kol pasieksite norimą konsistenciją. Rekomenduoju tiekti su ryžiais. Skanaus!

 • Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. vasario 5 d., antradienis

Keksiukai su zefyrų gabalėliais ir šokoladu

Praėjusią savaitę nutiko vienas smagus dalykas – šis tinklaraštis sulaukė 10 000-ojo lankytojo. Pasižymiu: vasario 1 d. Galbūt ne itin įspūdingas, bet malonus pasiekimas. :)

O dabar apie keksiukus. Idėja atėjo į galvą visai netikėtai, sukiojantis parduotuvėje. Didžiąją kelio namo dalį svarsčiau, ką daryti su šokoladu - įmaišyti tik gabalėlius ar ištirpintą, o gal apglaistyti juo keksiuko viršų? Neapsisprendusi, išbandžiau kelis variantus. Ragavę sakė, kad skanu visaip, o ištirpę zefyrai šiek tiek primena uogienę.

  

Keksiukai su zefyrų gabalėliais ir šokoladu

• 18 vnt. reikės:
2 L kiaušinių
1 puod. cukraus
75 g sviesto
1 a.š. vanilės ekstrakto
½ puod. natūralaus jogurto
1½ a.š. kepimo miltelių
1½ puod. miltų
200 g. vanilinių zefyrų
100 g. šokolado


• Gaminimas:
Kiaušinius išsukite su cukrumi. Įmaišykite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei jogurtą, taip pat vanilės ekstraktą. Įberkite (geriau - įsijokite) miltus bei kepimo miltelius ir maišykite tik tol, kol masė taps vienalyte. Keksiukų tešlos geriau nepermaišyti. Atsargiai įmaišykite nedideliais kubeliais supjaustytus zefyrus ir šokolado gabalėlius arba karšto vandens vonelėje ištirpintą jo masę.
Tešlą dėkite į popierines keksiukų formeles, užpildydami 3/4 ar visą jų tūrį. Kepkite 175° C temperatūroje apie 20 minučių. Patikrinti galite įsmeigdami dantų krapštuką - jį turėtumėte ištraukti sausą. Skanaus! 

Be šokolado, užtat su daug zefyrų gabalėlių. Saldžiausias variantas.
Su ištirpintu šokoladu. Mažiausiai saldus variantas.
Su šokolado gabalėliais. Vidutinis saldumas.
Šaltinis: asmeninė variacija.