2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Daigintos valgomojo lęšio sėklos

Nutiko taip, kad visai netyčia sudaiginau lęšio sėklas. Taip, aš sugebėjau jas užpilti vandeniu, padėti ant lentynos taip, kad susidarytų tinkamos sąlygos augimui, ir tiesiog keletą dienų apie lęšius pamiršti. Pirma intencija buvo viską išmesti velniop, bet pamąsčiusi iš biologinės pusės, paragavusi ir šiek tiek panaršiusi internete, panaudojau pirminiam tikslui – suvalgiau. Žinokit, tikrai verta. Žiemą kartosiu.

Kodėl verta? Na, visų pirma, tai daigintų lęšio sėklų skonis primena šviežius žaliuosius žirnius, kitaip tariant, pakinta jų skonio savybės. Sėklos suminkštėja, taigi jas galima vartoti ir termiškai neapdorotas, taip nemažinant padidėjusių maistingųjų savybių. Galima, aišku, ir naudoti visokiems aukštesnėje temperatūroje gaminamiems patiekalams, ypač sriuboms. 

Tiesa, apie maistines savybes. Nesiplėsiu čia aiškinti biologinių procesų, bet, buitiškai šnekant, sėklos iki sudaiginimo snaudžia žiemos miegu. Jos būna prikaupę visokių maisto atsargų, tačiau pastarosios būna gražiai susandėliuotos ir nenaudojamos. Sudaigindami sėklas, jūs priverčiate jas ištraukti maisto atsargas iš sandėlio, vienos cheminės medžiagos virsta kitomis, žodžiu, padidėja sėklų maistinė vertė. Daugiau informacijos apie tai galite rasti internete, pav., www.jogosmityba.lt.


 Kaip daiginti? Aukščiau pasidalintoje nuorodoje plačiai ir iliustruotai aprašomas procesas idealiomis, net šiek tiek pedantiškomis sąlygomis, tačiau galima viską atlikti ir šiek tiek paprasčiau. Tiesiog užpilant sėklas tokiu kiekiu vandens, kad jos visos būtų apsemtos ir paliekant per naktį, bent 8 valandoms. 

Po to visą vandenį reikia nupilti ir sėklas nuskalauti. Drėgnas sėklas patupdykite šiltoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Maniškės sudygo ant lentynos kambario temperatūroje (kai lauke beveik +30° C, nėra kuo stebėtis, bet realiai užtenka ir +20° C). Verta atkreipti dėmesį, kad: „tamsoje dygstantys ankštiniai bus traškesni, daigai balti ir stori; daiginti šviesioje vietoje - maistingesni, minkštesni, o daigeliai ploni ir žalsvi.“ Optimalus variantas – natūralus paros ciklas.

Būtų gerai, kad sėklų sluoksnis inde nebūtų itin storas, nes apačioje esančios, negaudamos pakankamai deguonies, gali nesudykti. Orientuokitės į kokius 4 cm.

Tai va, daiginamas sėklas perskalaukite 1-3 kartus per dieną švariu vandeniu, kad neprasidėtų jokie puvimo/rūgimo procesai ir drėgmės tikrai užtektų.  Tada grąžinkite sėklas į indą, tegu daiginasi. 

Sudygti turėtų per 2-5 dienas, tačiau neleiskite sėkloms įsismarkauti, daigeliai neturėtų būti ilgesni nei 2 cm. Perdaigintos sėklos paprasčiausiai pradės nykti ir džiūti. 

Sudaigintas sėklas dar kartą perskalaukite švariu vandeniu ir vartokite iš karto arba dėkite į šaldytuvą (tinkami vartoti išliks 2-3 dienomis) ar šaldiklį (nereikėtų laikyti ilgiau nei 2 savaites).   Sėklų, na, bent lęšių, apimtis padidėja kokius keturis kartus.

Kol rašiau šį įrašą, užkandžiavau daigintais lęšiais it kokiais spragintais kukurūzais. Tikrai geras dalykas, pamėginkit ir jūs. Procesas tikrai labai paprastas! :) 

2013 m. birželio 27 d., ketvirtadienis

Ryžiai su cukinija ir pelėsiniu sūriu

Dar vienas variantas, kaip galima tiekti ryžius garnyrui. Mano manymu, geriausiai tinka prie vištienos, nepamaišytų ir baltas vynas... Žinoma, skanūs ir be kompanijos.


Ryžiai su cukinija ir pelėsiniu sūriu

• 1 porcijai reikės:
60 g. rudų/baltų ryžių (naudojau ruduosius)
100 g. cukinijos (apie 1 puod.)
Gabalėlio pelėsinio sūrio (naudojau apie 60 g. brie)

• Gaminimas:
Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, stenkitės nepervirti. Cukiniją smulkiai sutarkuokite, o sūrį supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais (jei naudosite išraiškingesnio skonio sūrį nei baltasis pelėsinis, dėkite jo kiek mažiau). Nuo išvirusių ryžių nupilkite vandenį, į puodą sudėkite sūrį bei cukinijas ir pašildykite ant žemos kaitros, kol sūris išsilydys. Skanaus!


 O kas čia per vištiena? Gabalėlyje vištienos krūtinėlės padariau kišenę, sukimšau ten nepadorų kiekį šviežių špinatų, apšlaksčiau citrinos sultimis bei alyvuogių aliejumi, pagardinau druska, pipirais, česnakų granulėmis, trupučiu kario ir iškepiau orkaitėje.

• Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. birželio 25 d., antradienis

Traškūs pikantiški vištienos gabalėliai

Šįkart dalinuosi gana elementariu pikantiško prieskonių mišinio pritaikymo būdu. Tai puiki, soti užkanda – greta patiekite daržovių bei mėgstamo padažo ir būsite pasiruošę ilgam popietiniam pasisėdėjimui su draugais ar kolegomis.  Mums labai patiko!


Traškūs pikantiški vištienos gabalėliai

• Reikės:
2 vištienos krūtinėlių
2 M kiaušinių
1-½ puod. džiūvesėlių
2 v.š. vandens
¾ a.š. pikantiškų prieskonių mišinio
Alyvuogių aliejaus
Druskos ir pipirų

• Gaminimas:
Supjaustykite vištieną kąsnio ar dviejų dydžio gabalėliais.  Pagardinkite druska, pipirais ir žiupsneliu prieskonių mišinio. Atidėkite į šalį.

Negiliame dubenėlyje išplakite kiaušinius su vandeniu. Į kitą negilų indą supilkite džiūvesėlius ir sumaišykite juos su ¾ a.š. pikantiško prieskonių mišinio.

Gabalėlius paeiliui suvilgykite kiaušinio plakiniu ir išvoliokite džiūvesėliuose. Išdėliokite juos ant alyvuogių aliejumi ištepto kepimo popieriaus, palikdami nedidelius tarpus. Nepamirškite aliejumi apšlakstyti ir viršutinės gabalėlių pusės.

Kepkite iki 200° C įkaitintoje orkaitėje 10-12 minučių.Viduryje kepimo gabalėlius galite apversti, kad geriau ir skaniau iškeptų, tačiau tai nėra būtina. Patiekite su mėgstamu arba žemiau aprašytu pavilgu/padažu. Skanaus!


Instagram'inė maisto nuotrauka - neatsiliekame nuo madų.

Klevų sirupo ir garstyčių pavilgas

• Reikės:
4 v.š. klevų sirupo
4 v.š. graikiško jogurto/grietinės 
2 v.š. garstyčių

• Gaminimas:
Tiesiog viską kartu gerai išmaišykite nedideliame inde.

© Iowa Girl Eats
 • Šaltinis: Iowa Girl Eats.

2013 m. birželio 23 d., sekmadienis

Pikantiškas prieskonių mišinys

Amerikoje šis prieskonių mišinys – puikiai pažįstamas ir numylėtas dalykas, parduotuvių lentynose aptinkamas „Emeril's Essence“ pavadinimu. Jis puikiai tinka skrudintiems, gruzdintiems, grilyje ar ant laužo keptiems mėsos ar daržovių patiekalams, apetitą žadinantiems užkandžiams (angl. appetizers), makaronams... Puikus prieskonių mišinys vasaros sezonui – išbandykite su šašlykais!

(c) My Life as a Mrs.

Pikantiškas prieskonių mišinys

⅔ puod. reikės:
2½ v.š. saldžiosios paprikos miltelių
2 v.š. druskos (jei turite kokių nors nesutarimų su druska, galite jos nedėti)
2 v.š. česnakų granulių
1 v.š. šviežiai maltų juodųjų pipirų
1 v.š. svogūnų granulių
1 v.š. raudonėlio, džiovinto
1 v.š. čiobrelio, džiovinto
1-3 a.š. kajeno pipirų/aitriųjų paprikų*

*3 a.š. kajeno mišinį padaro pakankamai aštriu, daugumai žmonių priimtinesnis mažesnis kiekis, t. y. 2 a.š., o 1 a.š. puikiai tiks aštrumui jautresniems valgytojams.

• Gaminimas:
Tiesiog gerai viską išmaišykite ir laikykite sandariame inde. Prieskonių mišinys bus tinkamas vartoti apie 3 mėnesius. Gero naudojimo! 

• Šaltinis: Emeril's.

2013 m. birželio 19 d., trečiadienis

Ryžiai su daržovėmis ir sūriu

Kai daugiausiai džiaugsmo per pastarąsias trejetą parų suteikęs dalykas yra gabalėlis prinokusio arbūzo pusę trijų nakties (gaila, kad ne kukurūzas po šaldytuvu, ar ne, M.?), o šiltą maistą paskutinį kartą teko valgyti, berods, šeštadienį, šiek tiek susirūpinu. Ir, nuvijusi save į virtuvę, situaciją taisau comfort food pagalba.


Ryžiai su daržovėmis ir sūriu   

• Reikės:
80 g. natūralių ryžių (tinka ir kitokie, bet šitie turi savitą riešutinį prieskonį ir yra gerokai sveikesni)
1 vid. agurko
1 vid. morkos
½ paprikos
50 g. sūrio (naudojau „Ementalio“)
3 v.š. grietinės (puikiai tiktų ir riebi grietinėlė)
½-1 a.š. kario
1 a.š. raudonųjų paprikų miltelių
½ a.š. česnako granulių
¼ a.š. raudonėlio
¼ a.š. baziliko
Žiupsnelio druskos

Išeina viena soti parcija arba 2 garnyrai prie jūsų mėgstamo pagrindinio patiekalo. 

• Gaminimas:
Ryžius išvirkite al dente (aš tikrinu ragaudama, nes kiekvienos ryžių rūšies virimo laikas šiek tiek skiriasi, taip paprasčiau). Daržoves bei sūrį sutarkuokite, tačiau atskirkite vieną nuo kito – sūrį naudosime kiek vėliau.

Įkaitinkite keptuvėje šiek tiek alyvuogių aliejaus, suverskite nukoštus ryžius bei daržoves. Pagardinkite prieskoniais. Kepkite ant vidutinės ugnies, kol morkos suminkštės, tam užteks kokių 5 minučių. Po to, įdėkite grietinę bei sūrį. Pašildykite, kol sūris išsilydys. Ir viskas – galima tiekti. Skanaus!

• Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. birželio 16 d., sekmadienis

Šiltos daržovių salotos su sūriu ir kiaušiniu

Dažnai apie maistą rašančių blogerių įrašuose toli gražu neatsispindi tai, ką galima aptikti ant jų stalo eilinę dieną. Kartais taip būna tyčia, kartais ne – visi turime asmeninę viziją, koks mūsų tinklaraštis turėtų būti. Man retkarčiais norisi parodyti, ką aš iš tikrųjų valgau – nes įvairūs desertai toli gražu nėra tai, ką gaminu sau.


Šiltos daržovių salotos su sūriu ir kiaušiniu

• Reikės:
1 morkos
1 agurko
1 pomidoro
½ pekino salotos (nedidelės)
1 kiaušinio
Šiek tiek sūrio
Mėgstamų prieskonių

Išeina viena didelė ir gana soti porcija; drąsiai keiskite produktų santykius ar rūšis.

• Gaminimas:
Morką ir agurką sutarkuokite, salotą ir pomidorą supjaustykite kaip patinka. Sūrį (dažniausiai naudoju fermentinį, nors tiktų faktiškai bet koks) sutarkuokite arba susmulkinkite. Viską sudėkite į vieną dubenį, pagardinkite prieskoniais (naudoju vištienos prieskonių mišinį, nes labai noriu jį kuo greičiau pabaigti – iš esmės tai karis su druska, pipirais bei svogūnais) įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Viską suverskite į gerai įkaitusią keptuvę, jei reikia, naudokite šiek tiek alyvuogių aliejaus, ir kepkite ant vidutinės kaitros tol, kol kiaušinis bus iškepęs, t. y. apie 5-10 minučių. Stenkitės kuo mažiau maišyti. Skanaus!

NB! Išsiskyrusių sulčių kiekis priklauso nuo daržovių sultingumo, kepimo laiko, temperatūros bei maišymo. Siekiant išsaugoti kuo didesnę daržovių maistinę vertę, kepkite trumpai, tačiau aukštoje temperatūroje ir stenkitės kuo mažiau maišyti (geriausia tai daryti judinant keptuvę, ne darbuojantis mentele). Jei norite, kad susidariusio skysčio kiekis būtų minimalus, taip pat galima nusunkti sutarkuotas daržoves bei išpjaustyti pomidorų minkštimą.

• Šaltinis: asmeninė variacija.

2013 m. birželio 11 d., antradienis

Keksiukai su varške ir bananais

Birželio 6-ąją šiam tinklaraščiui suėjo metukai. Per juos nemenkai patobulinau savo maisto ruošimo įgūdžius ir papildžiau gastronominių žinių bagažą. Jaučiu didelę asmeninę šio projektėlio naudą, tad sustoti kol kas tikrai nesiruošiu. Džiugu, kad kažką naudingo čia atranda ir kiti – seka, skaito, komentuoja ar dalinasi.

Šįkart pristatau dar vieną keksiukų receptą. Šiuos vežiausi į draugės gimtadienio (jubiliejaus!) šventę. Vietoje dar greitai pagardinau kremu, kad tikrai primintų mažus tortus, kadangi tradicinio varianto ant stalo nebuvo. Valgytojoms labai patiko, išvadino tobulais, o viena pusiau juokais, pusiau rimtai net pareiškė, kad samdys mane kepti keksiukus savo vestuvėms. Na, aš tikrai neatsisakyčiau.


 Keksiukai su varške ir bananais

• 12 vnt. reikės:
2 L kiaušinių
70 g. margarino
¾ puod. cukraus (150 g.)
1 pak. vanilinio cukraus (40 g.)
1½ a.š. kepimo miltelių
4 v.š. grietinės/natūralaus jogurto
1 puod. miltų
1 banano
1 pak. varškės (180 g.)

• Gaminimas:
Cukrus išsukite su kiaušiniu, į plakinį supilkite ištirpintą sviestą. Išmaišykite, įdėkite grietinę/jogurtą. Suberkite miltus bei kepimo miltelius (šiuo atveju, galima keisti soda: naudokite 4 kartus mažesnį jos kiekį) ir šiek tiek pamaišykite, tačiau neišmaišykite iki galo. Bananą sutrinkite arba labai, labai smulkiai supjaustykite. Varškę naudokite pertrintą arba pertrinkite ją savarankiškai. Sudėkite varškę bei banano tyrę į tešlą ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Stenkitės tešlos nepermaišyti, keksiukų tekstūra bus malonesnė. Padalinkite tešlą į 12 keksiukų formelių, jos turėtų visiškai užsipildyti (keksiukams iškepus, jie užima perpus didesnį tūrį nei jų tešla). Kepkite apie 20 minučių iki 190° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Ar iškepę, tikrinkite mediniu pagaliuku – jį turėtumėte ištraukti sausą, neaplipusį tešla. Skanaus!

Kartais praverčia žmonių pomėgis instagraminti savo maistą – taip
keksiukai atrodė vietoje. Keistą kremo spalvą paaiškinau žemiau.

Grietinėlės sūrio kremas

• Reikės:
125 g. „Philadelphia Original“ grietinėlės sūrio
40 g. cukraus pudros
1 pak. pabarstukų
1-2 v.š. pieno

• Gaminimas:
Viską išsukite nedideliame dubenėlyje, pieno pilkite tiek, kiek reikia, kad gautumėte pageidaujamą konsistenciją. Po to tiesiog užtepkite ant keksiukų, šio kiekio realiai užtenka kokiems 6, taupant – 8. Pabarstukus rinkitės kokius tik norite, tik nedarykite mano klaidos – įsigijau „Alvo“ spalvotus rutulėlius (angl. sprinkles), tačiau jų dažai buvo nekokybiški, labai greit išbluko ir nudažė kremą neaiškia spalva. Tokių į kremą geriau neįmaišyti, tik užbarstyti ant viršaus. Na, skanu bet kokiu atveju.

• Šaltinis: asmeninė variacija.