Ratatouille
• ~8 litrams reikės:
1 vidutinio baklažano
3 mažų cukinijų
2 vidutinių geltonųjų cukinijų
1 didelės raudonosios paprikos
1 didelės geltonosios paprikos
4 dideli raudoni pomidorai
4 dideli geltoni pomidorai
6 česnako skiltelių
Alyvuogių aliejaus
1 a.š. baziliko
1 a.š. raudonėlio
1 a.š. čiobrelių
0,5 a.š. juodųjų pipirų
0,25 a.š. druskos
Jei turite: šviežių prieskoninių daržovių (pvz. baziliko, petražolių)
• Gaminimas:
Visų pirma nusprendžiame, kurių daržovių odelę pašalinsime, o kurių - ne. Vieni siūlo lupti viską, o pomidoro net sėklytes išpjauti, kiti žiūri šiek tiek liberaliau. Aš asmeniškai nulupau baklažaną, nes jį pirkau parduotuvėje, o visos kitos daržovės buvo iš ūkininkų turgaus, tad prie jų labai nesikabinėjau.
Dar paruošiame cukinijas ir baklažaną: užpilame druska, palaikome 30 minučių, po to nuplauname tekančių vandeniu ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Tai reikalinga tam, kad troškinyje nebūtų vandens pertekliaus.
Pjaustymas: baklažaną, pomidorus ir paprikas supjaustome kubeliais, o cukinijas - pusrutuliais. Česnaką išspaudžiame arba labai susmulkiname.
Toliau - išsitraukiame keptuvę. Man viskas į vieną tikrai nebūtų tilpę, tad pasirinkau variantą „kepinti viską atskirai“ (NB! - nepersistenkite kepindami daržoves, nes jas pabaigoje dar šiek tiek patroškinsime, ypač atsargiai turėtumėte elgtis su cukinijomis; arba pjaustykite pastarąsias storesniais pusrutuliais, tada jos mažiau ištiš). Pradėjau nuo česnako - gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus pakepinau jį tol, kol parudavo. Tada suverčiau cukiniją ir kepiau, kol pastaroji suminkštėjo. Suverčiau viską į didžiausią turimą puodą. Po to pakepinau geltonąją cukiniją, kol ir ši suminkštėjo. Vėl į puodą, pamaišom. Toliau - baklažanas, procesą kartojame. Po to - paprikos, procesą vėl kartojame. Tada - pomidorai, truputį juos pašildom, nubėga labai daug skysčio, jį nupilame ir pomidorus suverčiame į puodą. Prieš pomidorus siūlau nupilti skystį, esantį puode, nes pastarieji gali lemti jo perteklių. Jei pašalino sėklytes, automatiškai išvengėte skysčio pertekliaus dėl pomidorų problemos. Jeigu darote mažą porciją ir viskas į keptuvę jums kuo puikiausiai telpa, tada iš pradžių joje pakepinkite česnaką, baklažaną, cukinijas ir papriką, kol suminkštės, po to pridėkite pomidorus, suberkite prieskonius ir troškinkite 15-20 minučių. Arba kepinkite viską atskirai, tik pabaigoje viską grąžinkite į keptuvę troškinimui. Šiuo atveju, aš viską subėriau į didelį puodą, tada pagardinau prieskoniais ir troškinau jame. Tiesa, jei matote, kad troškinys panašėja į sriubą - truputį skysčio nusemkite samčiu.
Patiekti galima kaip pagrindinį patiekalą, su skrebučiu, kaip garnyrą, pagardą makaronams ir panašiai. Skanaus!
P.S. Sako, ratatouille pastovėjęs subręsta ir yra skanus tiek karštas, tiek šaltas.
• Šaltinis: asmeninė variacija.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą