2012 m. rugsėjo 29 d., šeštadienis

Trapūs sausainiai su karamele bei riešutais

Na, ir dar vienas saldumyno receptas... Visa laimė, kad gaminu jį ne sau. ((: Sausainiai tikrai nėra labai saldūs, puikiai tiks prie arbatos melancholiškais rudens vakarais.

Trapūs sausainiai su karamele bei riešutais

• Reikės (15x24 formai):
100 g. sviesto
50 g. cukraus
1 kiaušinio
1,5 puod. miltų
1 a.š. vanilinio cukraus
žiupsnelio druskos

300 g. „karvutės“ tipo saldainių
100 g. sviesto
1 v.š. citrinos sulčių
1 stikl. įvairių smulkintų riešutų

• Gaminimas:
Pradedame nuo tešlos: persijokite miltus, sudėkite gabalėliais pjaustytą šaldytą sviestą, suberkite cukrų, druską ir viską paverskite į trupinius panašiu mišiniu. Po to įmuškite kiaušinį ir nedelsdami sumaišykite bei suminkykite tešlą iki vientisos konsistencijos (tai užtruks, bet atkakliai minkant galiausiai turėsite vieną didelį tešlos gabalą). Ją dėkite į maišelį ar susukite į maistinę plėvelę ir leiskite ramiai pabūti šaldytuve bent jau valandą. Tešlai atšalus, iškočiokite ją iki 0,5 cm storio lakšto (geriausia tai daryti tarp maistinės plėvelės), tada atsargiai jį perkelkite į sviestu išteptą kepimo formą, gerai prispauskite prie jos dugno ir palikite 0,5-1 cm kantą iš šonų (aš kočioti tingėjau, iškart dėjau tešlą į formą, ištampiau per visą jos plotą ir palyginau per maišelį buteliuku). Negiliai su šakute subadykite tešlos lakšto paviršių, užklokite jį kepimo popieriumi ir pastarąjį prispauskite džiovintomis pupelėmis ar žirniais, kad tešla nesipūstų (neturėjau, bet neišsipūtė ir be to). Kepkite 180 °C orkaitėje, kol kraštai pradės ruduoti, po to nuimkite kepimo popierių palikite dar 10 min.
Pagrindui iškepus, užsiimkite viršumi: virš vandens garų ištirpinkite saldainius su sviestu, susmulkinkite riešutus ir pakepkite sausoje keptuvėje keletą minučių. Į ištirpintą masę įdekite šaukštą citrinos sulčių, dalį riešutų, gerai išmaišykite. Padenkite šia mase pravėsusį pagrindą, užbarstykite likusius riešutus ir padekite viską vėsti (geriausia - į šaldytuvą).
Jau pravėsusius sausainius supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Skanaus!



Šaltinis: Neringos blogas (nuotrauka taip pat iš čia).


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą