2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

Jogurtinis žele desertas

Panašų receptą išvydau kažkur interneto platybėse ir nusprendžiau su juo truputį pažaisti, kad galėčiau aprašyti keletą variacijų. Tik besisukdama virtuvėje prisiminiau, jog Gintarė jau kartą rašė apie iš esmės tokį patį dalyką, tik pavadino jį žele beveik-pudingu. Man tai labiau toks paprastesnis, ūkiškas panna cotta variantas. :)) Ir tekstūra panaši! Žodžiu, tikrai vertas dėmesio skanėstas.


Jogurtinis žele desertas

• Reikės:
250 ml jogurto (tinka vaisiniai, natūralus arba paprasčiausias kefyras)
1 pak. žele arba 1 v.š. želatinos arba 2 a.š. agaro miltelių
Vandens
Cukraus pudros, pagal skonį

  
• Gaminimas:
a) ŽELE: užpilkite žele ½ ant pakuotės nurodyto karšto vandens kiekio (mano atveju – 250 ml), maišykite, kol milteliai visiškai ištirps. Mažesniame vandens kiekyje tirpalas bus persotintas ir miltelius ištirpinsite tik karšto vandens vonelėje, t. y. kaip ir paprastą želatiną. Jei norite deserto su mažiau vandens, žele užpilkite dvigubai mažesniu kiekiu vandens ir tirpinkite viską minėtoje vonelėje. Vandens stoką kompensuokite vėliau papildomai įdėdami tiek jogurto/kefyro, kiek vandens trūksta.

Leiskite skysčiui šiek tiek atvėsti, bet nelaukite, kol pradės stingti. Įpilkite tiek pat jogurto/kefyro, kiek vandens naudojote (pyliau 250 ml), tada gerai išmaišykite, kad masė taptų vienalyte. Jei reikia, pasaldinkite ar įdėkite norimų priedų. Išpilstykite į pasirinktą tarą ir laikykite šaldytuve, tol, kol sustings. Kuo mažesnės talpos indus naudosite, tuo greičiau tai įvyks.

b) ŽELATINA: užpilkite želatiną 50 ml drungno vandens ir palikite brinkti kokias 15 minučių. Išbrinkusią želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Ilgai nedelsdami, suskystėjusią želatiną sumaišykite su jogurtu/kefyru, jei reikia, pasaldinkite ar įdėkite vaisių. Jei naudojate natūralų jogurtą ar kefyrą, siūlau įpilti 1 a.š. kokio nors ekstrakto, pavyzdžiui, vanilės. Aš naudojau anyžių. Kaip ir pirmuoju atveju – visą mišinį išpilstykite į pasirinktą tarą ir laikykite šaldytuve, tol, kol sustings. Kuo mažesnės talpos indus naudosite, tuo greičiau tai įvyks.

c) AGARAS: procesas iš esmės toks pats, kaip ir su želatina. Vandens reikia 40-50 mililitrų (kokių 3 v.š.), taip pat brinkykite, o po to tirpinkite karšto vandens vonelėje. Žodžiu, sekite procesą, aprašytą aukščiau.


• Pastabos:
1. Žele tirpinkite nedideliame, šiltame inde, nes, jei sienelės bus vėsios, ant jų nusės mažyčiai želatinos gabalėliai. Jie ištirps tik papildomai pašildžius indą.
2. Prie natūralaus jogurto/kefyro tinka faktiškai bet kokio skonio žele, citrininė mažiausiai keis spalvą. Jei jogurtas su vaisiais, stenkitės skonius derinti tarpusavyje.
3. Žele truputį linkusi atsiskirti nuo jogurto, tad, jei skiriasi jų spalvos, paviršiuje gali susidaryti plonytis baltas sluoksnelis. Tai normalu ir skoniui įtakos neturi.
4. Galite įmaišyti įvairių vaisių, tik turėkite omenyje, kad ananasai ir kiviai turi medžiagų, stabdančių žele stingimą (tokį poveikį turi rūgštys, nuo jų želatina skystėja). Tokiu atveju, žele/želatinos naudokite dvigubai daugiau nei nurodyta.
5. 1 a.š. želatinos ≈ 5 g., 1 v.š. ≈ 15 g. Litrui skysčio reikia apie 2 v.š. želatinos, tai yra 20-30 gramų (40 gramų, jei norite kietesnės konsistencijos), nebent ant pakuotės nurodyta kitaip. Dar naudingos informacijos apie želatiną galite rasti štai čia.
6. Šį receptą taip pat galima naudoti ruošiant jello shots (keiskite sultis jogurtu).

• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą