2013 m. gegužės 24 d., penktadienis

Kavos likeris

Sumąsčiau, kad noriu dar kartą pažiūrėti „Didįjį Lebovskį“. Ne paslaptis, jog aš, kaip ir šio filmo protagonistas, mėgstu „Baltąjį rusą“. Tai negi dvi valandas ramiai žiūrėsiu, kaip nuolat geriamas mano mėgstamiausias kokteilis? Tikrai ne! Nusprendžiau iš anksto pasiruošti ir pasigaminti esminį šio gėrimo ingredientą – kavos likerį.


Kavos likeris

• 1,75 l reikės:
750 ml. romo
3 puod. vandens
10 v.š. kavos
350 g. rudojo cukraus
350 g. baltojo cukraus
2 vanilės ankštys arba 2 a.š. vanilės ekstrakto

• Gaminimas:
Visų pirma, išsivirkite stiprią kavą. Įdomu eksperimentuoti su kavos rūšimis: šokoladinė, karamelinė, irisinė ir visokia kitokia kava suteiks likeriui savitą skonį. Jokiu būdu nesinaudokite primityviu užpyliau-palaikiau-nukošiau metodu – virinkite maltas kavos pupeles ant silpnos ugnies, naudokitės moka kavinuku ar kavos aparatu. Taip išgausite stipresnį ekstraktą. 

Suberkite cukrų į didelį puodą ir užpilkite kava. Rudasis cukrus prideda šiek tiek karamelinių skonio natų, su baltuoju paprasčiau. Cukrų santykius galima keisti savo nuožiūra arba naudoti tik vieną rūšį, didelės reikšmės tai neturi, čia lyg prieskonis, kurio gali ir nebūti. Taigi, užpiltą cukrų gerai išmaišykite, po to šiek tiek pakaitinkite, kol granulės galutinai ištirps. Palikite minutėlę kitą pravėsti. 

Galiausiai, užpilkite sirupą alkoholiu. Romas gali būti tiek tamsus, tiek šviesus, taip pat tinka ir kiti alkoholiniai gėrimai. Nėra reikalo naudoti brangaus alkoholio, jo skonio vis tiek iš esmės nesijaus. Aš naudoju romą, nes jis dažniausiai aptinkamas kavos likeriuose. Spirito nerekomenduoju, nebent norite itin stipraus gėrimo (recepto sąlygomis, likeris bus 19-15%, priklausomai nuo pasirinkto alkoholio stiprumo).

Pabaigai, pagardinkite likerį vanile. Jei turėsite kantrybės laukti mažiausiai porą savaičių, naudokite vanilės ankštį. Ją reikia perskirti ties centru ir paprasčiausiai įmesti į butelį (nelaikykite ankšties butelyje ilgiau nei mėnesį, likeris gali apkarsti). Turėkite omenyje, kad jūsų likeryje atsiras vanilės sėklų, į kurias galite nekreipti dėmesio arba, prieš naudojimą, nukošti kavos filtro pagalba. Žinoma, galima naudoti vanilės ekstraktą, tada nereikės nei laukti, nei rūpintis dėl sėklų. Tariama, kad 1 vanilės ankštis prilygsta 1 a. š. stipraus vanilės ekstrakto. Recepte nurodyti vanilės kiekiai yra skirti visam gautam likeriui, ne vienam buteliui, tad paskirstykite atitinkamai.

Paruoštą likerį laikykite tamsioje, vėsioje vietoje. Galiojimo laikas neribotas. Skanaus!

• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą