2013 m. gegužės 20 d., pirmadienis

Lęšių ir daržovių karis

Kai gamini kažką iš fantazijos, kartais gali būti sunku sugalvoti patiekalui gastronomiškai tikslų pavadinimą. Tada aš suraukiu kaktą, truputį pamąstau, paklaidžioju google ir bandau daryti išvadas. Taigi, jei ratatouille vadinamas troškiniu, nors neretai yra ruošiamas sauté būdu, tai ir šį patiekalą turiu pilną teisę tokiu tituluoti, nors jokio sultinio jo gamyboje nenaudojau. Tiesa, kaip matote, aš elgiuosi dar drąsiau ir teigiu, jog tai – karis. Gal ne pats įprasčiausias jo variantas, bet įvairių ankštinių augalų sėklų tyrė irgi yra naudojama kariuose, ypač sausesniuose, kaip rišamoji dalis. Na, bet gana tos teorijos, praktika juk smagiau (ir skaniau).

Šiam troškiniui naudojamų daržovių rūšys ir santykiai gali būti drąsiai keičiami pagal norus ir/ar galimybes, prieskonių kiekius rašiau labiau orientacinius (progai pasitaikius pažadu patikslinti), tad ragaukite ir derinkite viską pagal save.

Mes dar įdėjome šiek tiek vištienos.

Lęšių ir daržovių karis

• Reikės (3-4 porcijos):
300 g. pievagrybių
100 g. lęšių
1 did. paprikos
1 baklažano
1 cukinijos
2 morkų
4 česnako skiltelių
2-4 v.š. grietinės/pieno (tiktų ir visokie veganiški)
2-4 v.š. pomidorų tyrės/pastos
2 a.š. šviežio tarkuoto imbiero
2 a.š. saldžiųjų paprikų miltelių
1 a.š. kario miltelių 
 ½ a.š. aitriųjų paprikų miltelių
¼ a.š. malto muskato
Druskos ir pipirų
Alyvuogių aliejaus arba ghee


• Gaminimas:
Iš pradžių paruoškite lęšius pagal instrukciją, kurią aptiksite ant pakuotės. Juos reikia išmirkyti šiltame vandenyje (1-2 valandas, kai kurias rūšis ilgiau), o po to virti ant silpnos kaitros (laikas irgi labai priklauso nuo rūšies). Aš naudojau ruduosius lęšius.

Daržoves supjaustykite taip, kaip jums patinka. Visas atskirai pakepkite ant nedidelio aliejaus ar sviesto kiekio, kad suminkštėtų. Atidėkite į šalį.

Lęšius truputį pervirkite, jie turėtų pradėti tižti. Taip susidarys tyrelė, atkakliau pamaišę ir kitaip lęšius pakankinę, turėtumėte juos visai ištižinti. Žinoma, prieš tai nepamirškite nupilti užsilikusio vandens. Jei esate perfekcionistai mėgstate plauti indus, galite lęšiu nepervirinti, o paprasčiausiai sutrinti smulkintuvu.

Česnako skilteles išspauskite arba smulkiai supjaustykite ir kartu su imbieru pakepinkite keptuvėje, kol truputį paruduos ir pradės skleisti savo išskirtinį kvapą. Suberkite lęšių tyrę, išmaišykite ir sumažinkite kaitrą. Tai pagrindas.

Į pagrindą sudėkite visas daržoves (aš persikrausčiau į puodą, nes mano keptuvė nėra didelė), pagardinkite jas prieskoniais ir gerai viską išmaišykite. Įdėkite pomidorų pastos/tyrės bei grietinės padažui pagal skonį, dar kartą viską išmaišykite ir pašildykite 5-10 minučių, kad prieskoniai susigertų. Viskas, galima tiekti. Skanaus!

• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą