2012 m. rugpjūčio 9 d., ketvirtadienis

Ratatouille (daržovių troškinys)

Prisipažinsiu - filmo analogišku pavadinimu man matyti neteko ir idėją pagaminti šį troškinį gavau tikrai ne iš ten. Viskas daug paprasčiau: pastebi receptą, susidomi, pasidomi ir bandai. Kadangi dėl pačio teisingiausio ir autentiškiausio būdo gaminti ratatouille vyksta įvairūs ginčai, iškart sakau, jog tai tik viena iš versijų. Taip pat perspėju dėl kiekio: jei naudosite visko tiek, kiek čia parašyta, valgysite pusę savaitės, nes troškinio išeina kokie... 8 litrai. Ypač jeigu nuspręsite naudoti ratatouille kaip garnyrą, ne kaip pagrindinį patiekalą. Na, nebent turite daugiau nei du valgytojus. Gaminau šitiek daug todėl, kad ketinu išvažiuoti savaitgaliui ir nenorėjau palikti tėvo gyventi pusbadžiu. Ir šiaip, man patinka daržovės.

Ratatouille

• ~8 litrams reikės:
1 vidutinio baklažano
3 mažų cukinijų
2 vidutinių geltonųjų cukinijų
1 didelės raudonosios paprikos
1 didelės geltonosios paprikos
4 dideli raudoni pomidorai
4 dideli geltoni pomidorai
6 česnako skiltelių
Alyvuogių aliejaus
1 a.š. baziliko
1 a.š. raudonėlio
1 a.š. čiobrelių
0,5 a.š. juodųjų pipirų
0,25 a.š. druskos
Jei turite: šviežių prieskoninių daržovių (pvz. baziliko, petražolių)

• Gaminimas: 
Visų pirma nusprendžiame, kurių daržovių odelę pašalinsime, o kurių - ne. Vieni siūlo lupti viską, o pomidoro net sėklytes išpjauti, kiti žiūri šiek tiek liberaliau. Aš asmeniškai nulupau baklažaną, nes jį pirkau parduotuvėje, o visos kitos daržovės buvo iš ūkininkų turgaus, tad prie jų labai nesikabinėjau.
Dar paruošiame cukinijas ir baklažaną: užpilame druska, palaikome 30 minučių, po to nuplauname tekančių vandeniu ir nusausiname popieriniais rankšluosčiais. Tai reikalinga tam, kad troškinyje nebūtų vandens pertekliaus.
Pjaustymas: baklažaną, pomidorus ir paprikas supjaustome kubeliais, o cukinijas - pusrutuliais. Česnaką išspaudžiame arba labai susmulkiname.
Toliau - išsitraukiame keptuvę. Man viskas į vieną tikrai nebūtų tilpę, tad pasirinkau variantą „kepinti viską atskirai“ (NB! - nepersistenkite kepindami daržoves, nes jas pabaigoje dar šiek tiek patroškinsime, ypač atsargiai turėtumėte elgtis su cukinijomis; arba pjaustykite pastarąsias storesniais pusrutuliais, tada jos mažiau ištiš). Pradėjau nuo česnako - gerai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus pakepinau jį tol, kol parudavo. Tada suverčiau cukiniją ir kepiau, kol pastaroji suminkštėjo. Suverčiau viską į didžiausią turimą puodą. Po to pakepinau geltonąją cukiniją, kol ir ši suminkštėjo. Vėl į puodą, pamaišom. Toliau - baklažanas, procesą kartojame. Po to - paprikos, procesą vėl kartojame. Tada - pomidorai, truputį juos pašildom, nubėga labai daug skysčio, jį nupilame ir pomidorus suverčiame į puodą. Prieš pomidorus siūlau nupilti skystį, esantį puode, nes pastarieji gali lemti jo perteklių. Jei pašalino sėklytes, automatiškai išvengėte skysčio pertekliaus dėl pomidorų problemos. Jeigu darote mažą porciją ir viskas į keptuvę jums kuo puikiausiai telpa, tada iš pradžių joje pakepinkite česnaką, baklažaną, cukinijas ir papriką, kol suminkštės, po to pridėkite pomidorus, suberkite prieskonius ir troškinkite 15-20 minučių. Arba kepinkite viską atskirai, tik pabaigoje viską grąžinkite į keptuvę troškinimui. Šiuo atveju, aš viską subėriau į didelį puodą, tada pagardinau prieskoniais ir troškinau jame. Tiesa, jei matote, kad troškinys panašėja į sriubą - truputį skysčio nusemkite samčiu.
Patiekti galima kaip pagrindinį patiekalą, su skrebučiu, kaip garnyrą, pagardą makaronams ir panašiai. Skanaus!

P.S. Sako, ratatouille pastovėjęs subręsta ir yra skanus tiek karštas, tiek šaltas.


• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą