2013 m. balandžio 19 d., penktadienis

Suktinukai su įdaru (Spring rolls)

Savaitės pradžioje rašiau apie vietnamietišką padažą, šiandien atėjo metas suktinukams, kuriuos su juo valgėme. 
Tiesą sakant, spring rolls įdarai labai varijuoja, tad nebijokite improvizuoti ir jūs. Svarbiausia – speciali tešla, kurią galite rasti visuose didžiuosiuose prekybos centruose. Taip pat skiriasi ir paruošimo būdai: bene labiausiai paplitęs skrudinimas aliejuje (jei pasirinksite šį būdą, reikėtų ½-1 litro), bet mes nusprendėme suktinukus kepti orkaitėje, nes nesame riebaus maisto gerbėjai.
Turėtumėte žinoti, jog spring rolls paruošimas užtrunka. Mes plušėjome mažiausiai porą valandų – kol viską supjaustai, patroškini, susuki bei iškepi... Bet tikrai verta! Puikus pasirinkimas savaitgalio pasisėdėjimui su didesne ar mažesne kompanija.
 

Suktinukai su įdaru (Spring rolls)

Reikės:
30-35 lakštų spring rolls tešlos*
Alyvuogių aliejaus
Įdarui:
1 vištienos krūtinėlės
250 g kopūsto
150 g. morkų
100 g. kukurūzų
1-2 saldžiųjų paprikų
1/2 puodelio ryžių vemišelių (angl. noodles)
2 česnako skiltelių
1 a.š. šviežiai tarkuoto imbiero
3 v.š. sojų padažo
Vištienos marinatui:
1 v.š. sojų padažo
1 a.š. ryžių acto
1 a.š. krakmolo
žiupsnelis juodųjų pipirų
Suktinukų klijavimui:
½ v.š. krakmolo
2 v.š. vandens

*30-35 suktinukai yra 6-7 porcijos (priklauso nuo to, kiek įdaro į juos dėsite). Tipiškai, suktinukai gaminami plonyčiai bei mažyčiai, kad būtų itin traškūs (3-4 kąsnių dydžio). Jei norite sunaudoti visą pakuotę (40 lakštų.), naudokite 100-200 gramų daugiau įdarui reikalingų produktų ar ko nors kito asmenine savo nuožiūra.

  
• Gaminimas:
Suktinukų tešlos lakštus atitirpinkite pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Praėjus nurodytam laikui, atplėškite įpakavimą ir uždenkite drėgnu rankšluosčių, kad neišdžiūtų. 
Dubenyje sumaišykite marinavimui skirtus produktus, sudekite sumaltą arba labai smulkiai supjaustytą vištieną ir gerai išmaišykite. Palikite ramybėje ne mažiau nei 10 minučių, geriausia – kol susidorosite su visais kitais produktais.

Kopūstą bei morkas pjaustyklės (angl. mandoline) pagalba susmulkinkite šiaudeliais. Galite naudoti ir įprastą tarką, tačiau dėl jos daržovės neretai praranda daug sulčių. Paprikas smulkiai supjaustykite. Ryžių vermišelius išmirkykite pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Po to, šiek tiek atvėsinkite ir pasmulkinkite peilio pagalba (galite praleisti šį žingsnį, tada sudrėks keptuvėje ir suktinukuose bus dar truputį traškūs; aš mirkiau). Česnaką išspauskite arba susmulkinkite peiliu.

Visus įdarui reikalingus produktus pasidėkite šalia keptuvės. Prasideda didysis darbas. Kinišką (dar žinoma kaip wok) arba sauté keptuvę (iš bėdos tiks bet kokia) stipriai įkaitinkite (žemos, vidutinės ir aukštos kaitros skalėje – aukšta kaitra), supilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, suberkite vištieną ir pakepinkite iki šiek tiek paruduos. Iškepusią mėsą išimkite, sudėkite į dubenį, o keptuvę išvalykite.


Įkaitinkite keptuvę iki vidutinio kaitrumo, įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus ir apie pusę minutės paskrudinkite česnaką bei imbierą, kol gražiai pagels ir pasklis jų kvapas. Tada įdėkite kopūstą, morkas, kukurūzus, papriką bei ryžių makaronus, gerai išmaišykite bei šiek tiek padidinkite kaitrą. Kepinkite keletą minučių, kol morkos suminkštės. Po to, grąžinkite į keptuvę vištieną, viską gerai išmaišykite, supilkite sojų padažą ir dar kartą gerai išmaišykite. Daržovės neturėtų būti ištižę.
Paruoštą įdarą plonu sluoksniu sudėkite į didelę kepimo formą, šiek tiek ją paverskite ir leiskite atvėsti. Jei išsiskirs kokie nors skysčiai, juos nupilkite. Įdaras turi būti atvėsęs, kad nesudrėktų itin ploni tešlos lakštai.

Pasiruoškite klijus: ištirpinkite krakmolą vandenyje.
Imkite po vieną tešlos lakštą (likusius laikykite uždengę), pasitieskite prieš save kampu į apačią. Šiek tiek aukščiau dėkite šaukštą įdaro, užlenkite kamputį ir vieną kartą vyniokite masę link centro. Po to, į vidų užlankstykite abu šoninius kampelius. Stenkitės nepalikti oro tarpų. Užlankstę šonus, toliau vyniokite masę į priekį, kol prieisite ketvirtąjį kamputį. Patepkite jį pasigamintais klijais, kad užliptų ir dėkite suktinuką ant kepimo popieriaus. Jei kepsite orkaitėje, aptepkite alyvuogių aliejumi, kad neišdžiūtų bei dailiai paruduotų kepant.  Jei skrudinsite, uždenkite drėgnu rankšluosčiu ar maistine plėvele. Pakartokite procesą su visais suktinukais. Nedėkite jų vieno ant kito ir per daug nesuglauskite, kad nesuliptų.

Kepkite iki 175ºC įkaitintoje orkaitėje 20-30 minučių, kol dailiai paruduos. Jei nuspręsite skrudinti, dėkite suktinukus į iki maždaug tokios pat temperatūros įkaitintą aliejų. Nepridėkite per daug, kad tolygiai apskrustų bei nuolat vartykite. Suktinukas apskrunda per kokias 3 minutes. Paruoštus suktinukus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pastarasis šiek tiek sugertų drėgmę.

Skanūs tiek šilti, tiek atvėsę. Siūlau tiekti su vietnamietišku padažu (nuoc cham).

• Šaltinis: adaptuota pagal Steamy Kitchen.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą