2013 m. balandžio 23 d., antradienis

Trupininis varškės pyragas

Tiesą sakant, nenorėjau publikuoti šiuo recepto, kol neiškepiau pyrago dar kartą ir nepadariau naujų nuotraukų, nes pirmosios per skubėjimą atrodė, švelniai tariant, ne per geriausiai. Tačiau ilgainiui teko pripažinti, jog to dar vieno karto tikriausiai nebus, bent jau artimiausiu metu, nes tokie miltiniai kepiniai niekada nebūna mano pirmas pasirinkimas, kai galvoju, ką čia iškepus. Ypač šiltesniu oru, kai savaime sumažėja suvartojami arbatos kiekiai (kavos geriu tiek pat, bet prie jos niekad nieko nevalgiau). Kita vertus, žmonės šį pyragą yra labai pamėgę, tad publikuoju tą, ką turiu ir pasižadu, jog fotografijas pakeisiu geresnėmis progai pasitaikius.


Trupininis varškės pyragas

• Reikės (26 cm ∅ formai):
Tešlai:
2 puod. miltų
½ puod. cukraus
180 gr. sviesto
1 a.š. kepimo miltelių
1 L kiaušinis (nebūtina)
2 v. š. kakavos (nebūtina)
Įdarui:
500 g. varškės (geriausiai pertrintos)
2 L kiaušinių
150 g. grietinės (riebios; man dar knieti pabandyti dėti plaktą grietinėlę)
½-1 puod. cukraus
1 v.š. vanilinio cukraus/1 a.š. vanilės ekstrakto
2+ v.š. kukurūzų miltų/krakmolo/manų kruopų (nebūtina)

Variantas su kakava iš Kepykla nr. 5

 • Gaminimas:
Ištirpinkite sviestą, pravėsinkite ir išsukite su cukrumi, kol pastarasis ištirps. Į atvėsusią masę įmuškite kiaušinį ir gerai išplakite, kad masė būtų vienalytė.

Miltus, kepimo miltelius bei kakavą sumaišykite ir persijokite. Atsargiai įmaišykite birius produktus į skystą mišinį, kol masė taps vientisa ir susidarys minkoma tešla. Truputį paminkę, padalinkite tešlą į dvi apylyges dalis ir sudėkite į atskirus indus. Juos abu patalpinkite į šaldiklį gerai valandai, kol sukietės.

Prieš ištraukiant tešlą iš šaldiklio, pasiruoškite įdarą. Kiaušinius išplakite su cukrumis. Atskirame inde ištrinkite varškę, sumaišykite ją su grietine (aš ­grietinės pakeičiau kondensuotu pienu). Po to, į varškės masę supilkite cukrų ir kiaušinių plakinį, viską gerai išmaišykite. Jei matote, kad masė per skysta, įdėkite kukurūzų miltų/krakmolo (masė nuo šaukšto turėtų kristi gabalais, o ne vientisai bėgti). Galiausiai, jei pageidaujate, įmaišykite papildomus priedus, pavyzdžiui, vaisius. 

Pasiruošę įdarą, ištraukite iš šaldiklio tešlą. Didesne jos dalimi išklokite sviestu išteptos kepimo formos dugną, užpilkite įdarą, o likusią tešlą užtarkuokite ant viršaus stambia tarka. Kepkite iki 170° C įkaitintoje orkaitėje 45-60 minučių. Skanaus!

• Pastabos:
1. Vietoj kakavos (arba prie jos), galite išbandyti šokoladą, taip pat džiovintus ar šviežius vaisius, pavyzdžiui, razinas arba bananą. Tiktų ir tarkuota citrinos žievelė.
2. Kukurūzų miltų ar co. reikia įdaro sutirštinimui tuo atveju, jei jis išeina pernelyg skystas. Kartais būna dėl varškės ypatybių.
3. Jei turite uogienės, galite šiek tiek (stiklinę ar dvi) jos užpilti ant arba po varškės sluoksniu. Praleiskite varškę, dėkite mažiausiai puslitrį uogienės ir vualia – turėsite trupininį pyragą su uogiene (jie dažniausiai daromi su juodųjų serbentų ar mėlynių uogienėmis; svarbiausia, kad būtų tirštesnė ir nepabėgtų kepant).

Pyragas su uogiene iš gamyklele.lt
Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą