2012 m. rugpjūčio 1 d., trečiadienis

Vištienos pyragas

Kadangi mėgstu visokius apkepus, jau pirmą kartą išvydusi šį receptą žinojau, kad būtinai juo pasinaudosiu. Ir va – sesuo nusipirko truputį per daug vištienos ir nebesugalvojo, ką su ja daryti, tad atskubėjau į pagalbą. Išmušė vištienos pyrago valanda. :) Taigi, įsijungiam Amy Winehouse (pageidautina, bet nebūtina), pasiraitojam rankoves ir lekiam į virtuvę.

Vištienos pyragas

• Reikės:
400 g. vištienos file
stiklinės kefyro
druskos ir pipirų
vištienos prieskonių
šlakelio aliejaus

220 g. miltų
100 g. sviesto
0,5 a.š. druskos
4 v.š. vandens

gabalėlio sviesto
2 vidutinių morkų
100 g. žirnelių (tinka tiek švieži, tiek šaldyti)
1 nedidelės paprikos

2 L kiaušiniai
2 v.š. grietinės (su kaupu)
75 g. fermentinio sūrio
aitriosios paprikos miltelių
raudonėlio
baziliko

• Gaminimas:
Pradedame nuo vištienos: supjaustome ją nedideliais kubeliais, užpilame kefyrų, pagardiname druska ir pipirais bei paliekame ramybėje mažiausiai valandai.
Toliau - metas tešlai. Palaikome sviestą kambario temperatūroje, kol suminkštėja. Miltus sumaišome su druska ir įpjaustome sviestą. Pradedame pirmąjį tešlos minkymo etapą, t.y. bandome sulipdyti viską į vientisą masę. Kai gauname kažką panašaus į dubenį trupinių, įdedame vandenį ir žengiame į antrąjį minkymo etapą. Ilgai ir nuobodžiai kovojame su tešla, kol ši tampa vientisu sulipusiu gumulu. Ir tik tuo atveju, jei jau skauda abi rankas, o tešla nevientisa, nors tu ką - į kompaniją pasiūlome dar šaukštą vandens. Man asmeniškai pilnai užteko recepte nurodyto kiekio. Išminkytą tešlą apvelkame plėvele ir padedame į šaldytuvą.
Daržoves nuplauname ir apdorojame: morkas supjaustome/sutarkuojame juostelėmis, papriką supjaustome kubeliais, žirnelius išgliaudome arba truputį atšildome. (DĖMESIO: jei daržoves mėgstate traškias, galite jų papildomai neminkštinti, t.y. nekepti.) Keptuvėje išlydome sviestą, suverčiame morkas ir kepame, kol jos suminkštėja (pasikeičia spalva). Vėliau suberiame žirnelius ir papriką, įpilame truputį kašto vandens (jei žirneliai šaldyti, nepamirškite, kad šiek tiek drėgmės bus ir iš jų), užvožiame dangtį ir troškiname 8 minutes, kol jau visos daržovės būna minkštos. Galiausiai viską padedame nuošaliau atvėsti.
Grįžtame prie vištienos. Išgelbėjame ją iš kefyro liūno, pagardiname vištienos prieskoniais, išmaišome ir suverčiame į rimtai įkaitintą keptuvę. Stebim įdėmiai: vos vištiena pakeičia spalvą, t.y. pabąla, traukiame ją lauk.
Įjungiame orkaitę, nustatome 200° C ir paliekame įkaisti. Kepimo formą, geriausia - apvalią ir nuimamais kraštais (aš dariau dvigubą pyrago porciją, tad naudojau paprastą stačiakampę) ištepame sviestu. O dabar daugiausiai kantrybės reikalaujanti užduotis - kepimo formą išklojame tešla. Geriausia tai daryti plastilino lipdymo principu, imant po nedidelį tešlos gabalėlį. Procesą baigus, dedame į orkaitę dešimčiai minučių. Nenustebkite - tešla susitrauks.
Kol pagrindas kepa, pasiruošiame užpildą: kiaušinius išplakame su grietine, įmaišome tarkuotą sūrį, sudedame mėsą ir daržoves. Pabaigai - prieskoniai. Dėkit viską, ką mėgstat. Po to gerai gerai išmaišykite, suverskite į kepimo formą ant pado, išlyginkite viršų ir kepkite 30-40 minučių. Skanaus!

Šaltinis: čia.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą