2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Naminis vanilės ekstraktas

Turbūt niekam ne paslaptis, kad ryt Valentino diena. Palinkėsiu be galo banalaus dalyko: mylėti ir būti mylimiems. Siūlau šią progą paversti mažiau komercine ir atvirutę pasidaryti patiems. Gana žavus variantas – origami širdelės. :)

O receptas šįkart itin paprastas. Jei mėgstate kepiniuose vanilės aromatą, patiems nesigaminti vanilės ekstrakto yra mažų mažiausiai neapdairu. Iš esmės todėl, kad naminį ekstraktą naudoti yra mažiausiai 5 kartus pigiau.


Naminis vanilės ekstraktas

• Reikės:
3 vanilės ankštys
250 ml. degtinės

• Gaminimas: 
Procesas elementarus: perskiriate vanilės ankštis, sudedate į stiklinį indą ir užpilate degtine. Aukščiau nurodytas tik santykis, kiekį derinkite savo nuožiūra. Turėkite omenyje, kad užpiltas ankštis reikia laikyti tamsioje vietoje bent jau porą mėnesių (nuotraukoje aukščiau matyti pokyčiai po savaitės), tik po to ekstraktas bus tinkamas naudoti (tai akivaizdu iš aromato – degtinės specifinis kvapas dingsta). Karts nuo karto buteliukus gerai supurtykite, na, nors kartą per savaitę. Patogiausia turėti 2-3 buteliukus, kuriuos nuolat papildytumėte. Gero naudojimo!

Praskirtos vanilės ankštys.

  • Pastabos:
1. Degtinės kokybė visiškai nesvarbi. Spirito naudoti nerekomenduoju, nes ankštys, idealiu atveju, užpilamos maždaug 35 laipsnių alkoholiu.
2. Ankštis galite rasti beveik kiekviename didesniame prekybos centre. Mačiau „Maximoje“ už 8lt/vnt ir „Iki“ už 4lt/2vnt. Didelio skirtumo jų kokybėje neįžvelgiau.
3. Taros dugne bus nuosėdų – vanilės sėklų. Jei trukdo, galite ekstraktą perkošti. Vienintelis sėklų minusas tas, kad baltuose kepiniuose matysis tamsūs grūdeliai.
4. Baigus buteliuką, galima jį papildyti įdedant pusę ar trečdalį ten buvusių anksčių (priklausomai nuo to, kaip greitai sunaudojote), senas taip pat paliekant. 

Kairėje pigesnės ankštys, dešinėje – brangesnė. Skirtumo nepastebėjau.
Viršuje brangesnė ankštis, apačioje – pigesnės.
• Šaltinis: asmeninė variacija.

4 komentarai:

  1. Norėjau paklausti, kokiame skyriuje buvo vanilės (prieskonių, saldumynų...)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. „Iki“ parduotuvėje jas aptikau šalia pabarstukų, maistinių dažų, kepinių šokolado ir kitų konditerijai skirtų produktų. :)

      Panaikinti
  2. Laba diena, o kur radote tų pigesnių vanilės anksčių kitaip ne KOTANI gamintojo ankščių .

    AtsakytiPanaikinti