2013 m. vasario 25 d., pirmadienis

Apelsininiai keksiukai

Su šiais keksiukais susidraugavau ne iškart. Iš pradžių kepiau juos pagal vienos lietuvės tinklaraštininkės adaptaciją ir šiek tiek nusivyliau – jos minėtas „švelnus skonis“ man labiau priminė kažką iš serijos „gali būti apelsinų pėdsakų“. Po to, bandžiau vadovautis originaliu receptu, jis pasirodė geresnis, tačiau vis tiek tobulintinas. Norėjau arba daugiau purumo, arba daugiau drėgnumo.
Galų gale, dalinuosi kiek pakoreguotu receptu ir komentarais, ką galima jame keisti savo nuožiūra bei kokią įtaką jūsų pasirinkimas turės galutiniam rezultatui.

Apelsininiai keksiukai

• 24 vnt. reikės:
2 L kiaušiniai
1 puod. cukraus
1 puod. pieno
½ puod. grietinės
½ puod. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (sunaudojau 2 apelsinus)
115 g. sviesto
3½ puod. 405D (!) miltų
3 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
1½ a.š. apelsinų aromato
Apelsinų minkštimo ir/ar tarkuotos 1 apelsino žievelės (angl. zest)

• Apelsininis glajus:
¼ puod. šviežiai spaustų apelsinų sulčių (sunaudojau 1 apelsiną)
1½ puod. cukraus pudros
1-2 a.š. tarkuotos apelsino žievelės (angl. zest)

• Gaminimas:
Kiaušinius išsukite su cukrumi iki putų. Į plakinį supilkite pieną, grietinę, sultis, ištirpintą bei atvėsintą sviestą ir viską išmaišykite iki vienalyčio skysčio.
Sumaišykite miltus, kepimo miltelius bei druską. Verta visą tai persijoti. 
Suberkite sausus ingredientus į skystį; nepermaišykite, kai tik masė atrodys vientisa, ją galima palikti ramybėje. Prieš baigdami maišymą, į tešlą įmaišykite tarkuotą apelsino žievelę, minkštimą (jei nusprendėte jį dėti) bei apelsinų aromatą.
Padalinkite tešlą į popierėliais išklotas keksiukų formeles, užpildydami ¾ jų. Kepkite iki 175° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Patikrinti, ar iškepę, galite įsmeigdami dantų krapštuką - jį turėtumėte ištraukti sausą. 
Iškepusius keksiukus sudėkite ant grotelių, o, jei tokios galimybės nėra, į bet kokį parankų indą. Kol kepinys pravės, dubenėlyje iki vienalytės konsistencijos sumaišykite apelsinų sultis su cukrumi bei tarkuota apelsino žievele. Glajų tepkite ant keksiukų viršaus konditeriniu teptuku arba atsargiai apliekite juos arbatinio šaukštelio pagalba. Prieš patiekdami, leiskite glajui visiškai sustingti. Skanaus!


• Pastabos:
1. Pieną galite keisti apelsinų sultimis, tiesa, rekomenduoju įpilti jo nors ¼ stiklinės. Nebandžiau kepti keksiukų visai be pieno, tad negaliu pasakyti, ar verta taip elgtis. Atsiliepimuose skaičiau, kad 1 puod. sulčių ir ½ puod. pieno yra visai gera alternatyva.
2. Sultys turėtų būti šviežiai spaustos. Jei naudosite pirktines, rezultatas bus panašus, tačiau vis tiek ne toks pats. Taip pat turėkite omenyje, kad, naudojant labai rūgščias sultis, gali prireikti truputį daugiau cukraus.
3. 550D, arba įprastiniai, miltai, mano manymu, šiems keksiukams nelabai tinka, nes jie yra arčiau cupcakes nei muffins, tad tešlai reikia mažiau glitimo (angl. gluten) ir daugiau purumo. Bandžiau naudoti tiek 550D miltus, tiek 405D/550D miltų mišinį, tačiau abiem atvejais tekstūra mane nuvylė. Miltų rūšis šiek tiek įtakoja ir skonį.
4. Tarkuota apelsino žievelė, vadinamasis zest, sustiprina apelsininį keksiukų skonį. Neverta apsieiti be jos (tokia mintis tikrai gali kilti, turint omenyje, kad baisu ir pagalvoti, kuo parduotuvėje randami apelsinai yra apipurkšti). Tiesa, būkite apdairūs – tarkuokite tik paviršinį žievelės sluoksnį (egzokarpį, flavedo), nes po juo esantis baltas mezokarpis (albedo, pith) suteikia didesnį ar mažesnį kartumą.
5. Jei dėsite į keksiukus apelsino minkštimą, jie bus mažiau purūs, bet drėgnesni. Daug skonio tai neprideda, tačiau kepinys virsta labiau vaisiniu, taip pat turi daugiau ląstelienos. Kita vertus, keksiukų be minkštimo pjūvis vizualiai atrodo gražiau.
6. Akivaizdu, kad glajus – gana kaloringas dalykas. Galima gudrauti ir keksiukus paprasčiausiai sulaistyti apelsinų sultimis. Reikės tą daryti keletą kartų, bet idėja vis tiek bus išpildyta, t. y. apelsininis skonis bus ryškesnis. Taip pat galima koreguoti cukraus pudros kiekį, turint omenyje, kad kuo jos daugiau, tuo glajus tirštesnis. Paprasčiausiai pasigaminkite skystesnį glajų ir užtepkite keletą jo sluoksnių, esmė bus ta pati. Norintiems labai saldžių keksiukų su rimtu glajaus sluoksniu, reikėtų elgtis atvirkščiai, t. y. įmaišyti daugiau cukraus pudros.

• Šaltinis: adaptuota pagal Annie's eats.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą