2013 m. vasario 28 d., ketvirtadienis

Purus varškės apkepas

Taip, šis apkepas iš esmės yra tobulas. Tačiau aš nesiruošiu girtis, šokinėti iš džiaugsmo, piktnaudžiauti didžiosiomis raidėmis bei šauktukais ar kitaip reikšti savo pasitenkinimą, kad atradau/suradau/išradau šį receptą. Iš tikrųjų, tai visas internetas jo pilnas. Su minimaliais skirtumais, bet – 
Mano siekis yra pasistengti šį receptą aprašyti taip, kad tikimybė susimauti sumažėtų iki minimumo ir jūsų apkepas tikrai būtų purus, kvapnus, subtilaus skonio kepinys, o ne kokia kieta, sukritusi ir pernelyg saldi nelaimė. Taigi, pirmyn!


Purus varškės apkepas

• Reikės*:
1 kg varškės
6 M kiaušiniai
200 ml pieno
200 g manų kruopų
200 g cukraus
100 g sviesto (nebūtina, žiūr. pastabas)
1 a.š. romo ar vanilės aromato
+ aš dar įdedu 4-6 bananus

*gaminant iš pusės normos, išeina 5-6 porcijos, t. y. 26 cm. ø kepimo forma. :)
 
• Gaminimas:
Manų kruopas sumaišome su pienu ir paliekame 30-60 minučių, kad išbrinktų.
Kiaušinių trynius išsukame su cukrumi. Po to, įmaišome sutrintą varškę (galima pasitelkti į pagalbą maisto trintuvą, t. y. blenderį), išbrinkusius manus, ištirpintą ir pravėsusį sviestą, pasirinktą aromatą ir viską gerai išsukame iki vienalytės masės. Jei dedate pjaustytų vaisių ar razinų, pats metas į tešlą įmaišyti ir juos (aš porą bananų įmaišiau į tešlą sutrintų, o dar 3 tiesiog supjausčiau).  Galiausiai, iki standumo išplakame kiaušinių baltymus ir atsargiai įmaišome į bendrą masę.
Supilame tešlą į sviestu pateptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo formą ir kepame
190°C temperatūroje 30-40 minučių. Skanaus! 


• Pastabos:
1. Manų kruopos suteikia apkepui standumo, jas galima keisti miltais arba ryžių dribsniais. Panašią funkciją atlieka ir kiaušiniai, tad galima apsiriboti tik jais (būtina gerai išplakti baltymus), tiesa, apkepas bus kiek kuklesnių apimčių.
2. Cukrus – jūsų asmeninis reikalas. Galite jo kiekį keisti savo nuožiūra. Ypač naudinga atsižvelgti į papildomus priedus, pavyzdžiui, jei dėsite rūgščių obuolių, cukraus reikės daugiau nei dedant pernokusių bananų. 200 g cukraus yra optimalus kiekis nededant papildomų priedų; ±50 g mėgstantiems pasmaližiauti ar atvirkščiai.
3. Sviestas suteikia riebumo, jis gana naudingas, jei turite tik liesos varškės. Tai padeda išvengti pavojaus, jog jūsų apkepas bus pernelyg sausas (vaizdžiai tariant, sprangus). Naudojant pusriebę varškę, šį žingsnį galima ir praleisti, o po ranka turint riebią varškė – jis iš esmės nereikalingas.
4. Romo aromatas, bene populiariausias varškės apkepuose, puikiai tinka ir vanilė ar cinamonas. Vertėtų atsižvelgti į tai, kad dedant kai kuriuos vaisiuos (bananai, obuoliai ir pan.), jie prideda ypatinga savo kvapą.
5. Kaip sėkmingai išplakti kiaušinių baltymus? Geriausia naudoti šaltus, jau truputį pastovėjusius kiaušinius. Sakoma, labai šviežių kiaušinių baltymus sunkiau išplakti; ilgai pastovėjusių – taip pat. Plakimo indas ir įranga turi būti švarūs ir sausi, o kiaušinių baltymai gryni. Net lašelis trynio gali sugadinti visą reikalą. Kaip stabilizatorių galite naudoti vyno akmens miltelius, citrinos rūgštį arba actą.

Išplakti kiaušinių baltymai
• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą