2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Žemaičių blynai

Niekuomet nebuvau didelė bulvinių patiekalų mėgėja. Kai antroji pusė užsiminė, kad norėtų žemaičių blynų, teko sau pripažinti, kad jų nė skonio nepamenu. Nors iš pradžių tikėjausi, kad vaikinui žemaičių iškeps mama (kadangi neturėjau nei visos reikiamos technikos, nei patirties), po beveik pusmečio susivokiau, kad jei ne aš, tai niekas kitas. Atėjo metas imtis ryžtingesnių veiksmų, tad šį savaitgalį, viešėdama pas draugo tėvus, pati pasiūliau pietums paruošti žemaičių blynų. Tai buvo savotiškas iššūkis, nes gaminti kažką, ko nesi gaminęs anksčiau, kompanijai, kuri vertina tavo tinkamumą jų nariui, yra rimtas reikalas. Laimė, susidorojau meistriškai ir blynai puikiai pavyko!
Deja, rezultatų įamžinti nebuvo kaip, tačiau dalinuosi receptu bei patarimais.

Žemaičių blynai

• Reikės:
15 vid. bulvių
2 kiaušinių
1 a.š. druskos
3 v.š. miltų
3 v.š. krakmolo
250-300 g. vištienos

• Gaminimas:
Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir sumalkite. Po to, įmuškite kiaušinius, suberkite druską, miltus bei krakmolą ir gerai išmaišykite. 
Vištieną išvirkite, atvėsinkite bei taip pat sumalkite (galima mėsą ir tiesiog suplėšyti). Apibarstykite mėgstamais prieskoniais. Jei naudojate file, įdaras gali būti šiek tiek sausokas. Aš problemą sprendžiau įmaišydama truputį sultinio bei alyvuogių aliejaus, tai pasiteisino. Galima bandyti įmušti vieną kiaušinį, tada blynus bus lengviau kimšti, nes faršas pasidarys lipnesnis. Šaltinis siūlo naudoti šlaunelių mėsą.
Gausiai sušlapinę rankas, paimkite nedidelį rutuliuką bulvių masės ir formuokite savotišką laivelį. Prikimškite jo vidurį įdaro, užlenkite ir sulipdykite kraštus. Šiek tiek pavoliokite delnuose, taip suformuodami it cepeliną. Blyno gaminimo metu, rankas drėkinu 2-3 kartus. Suformuotą cepeliną dėkite į įkaitintą keptuvę, šiek tiek suplokite ir kepkite, kol dailiai paruduos. Po to atsargiai apverskite ir apkepkite kitą pusę. Procesą kartokite, kol sunaudosite visą bulvių masę. 
Iškeptus blynus reikia truputį sušutinti – dėkite juos į indą su dangčiu arba uždenkite kita lėkšte/storu rankšluosčiu. Patiekite su grietine ar mėgstamu padažu. Skanaus!

NB! Jei tešla pernelyg lipni, drąsiai dėkite daugiau krakmolo bei gausiau šlapinkite rankas. Miltų kiekio didinti nesiryžtu, nes baiminuosi, kad blynai įgaus miltinį skonį. 

© „Skanus gyvenimas“
• Šaltinis: Skanus gyvenimas.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą