2015 m. liepos 24 d., penktadienis

Veganiškas grietinėlės likeris à la „Baileys“

Pastaruoju metu su alkoholiniais gėrimais eksperimentuoti kur kas įdomiau nei su maistu – jau turiu sąrašelį, ką reikėtų išbandyti. Na, ir fotografuoti juos paprasčiau.

Šis likeris yra kiek netikėtos, tačiau malonios tekstūros bei su egzotišku kokosų prieskoniu. Jei norite ką nors nustebinti – variantas tikrai vertas dėmesio. Ragavusiems buvo nelengva patikėti, kad tai, ką jie geria, nėra tiesiog iš parduotuvės.

Kokosinis grietinėlės likeris


Buteliui likerio reikės:
Kokosų pieno (riebaus), 1000 ml
Airiško viskio, 400 ml ar pagal skonį
Kavos (stiprios), 200 ml ar pagal skonį
Cukraus, 3 v.š. ar pagal skonį

Gaminimas:
Neprisvylančiame puode vis pamaišydami kaitinkite kokosų pieną, kol jis sutirštės. Neužvirinkite bei nepalikite be priežiūros, nes kokosų pienas linkęs kilti ir išbėgti ne ką mažiau nei gyvūninės kilmės pienai. Išgaruoti turėtų geri du trečdaliai, stenkitės nepervirti – pernelyg sutirštėjęs kokosų pienas jūsų likerį padarys perklampiu gerti.

Gautas (beveik) dulce de leche nebus toks saldus kaip saldintas sutirštintas pienas, tad galite pagardinti jį cukrumi. Naudojau rudąjį, tiesa, daugiau kaip prieskonį, tad užteko poros šaukštų. Tiesiog sudėkite į dar karštą kondensuotą kokosų pieną ir pamaišykite, kol ištirps. Ragaukite turėdami omenyje, jog saldumą vėliau prislopins kiti priedai.

Trečias žingsnis – kava. Tai nėra būtinas ingredientas, veikiau skonį praturtinantis prieskonis. Be to, pagelbėja reguliuojant galutinę gėrimo konsistenciją, ypač jei norite skystesnės. Šį likerį ruošdama dažniausiai kavos nededu, nes aiškiau jaučiasi kokosinės natos. Jei jums tai atrodo reikalinga, siūlau rinktis espresso – stipresnė kava pasižymi intensyvesniu skoniu. Savaime suprantama, be jokių tirščių.

Galiausiai į kiek atvėsintą turimą masę supilkite norimą airišką viskį (naudojau „Jameson“). Geriausia abu skysčius išmaišyti šluotele. Originalus „Baileys Irish Cream“ savyje turi 17% alkoholio, tačiau ką gaminate sau namuose yra jūsų reikalas ir proporcijas galite derinti pagal skonį. Jei patys nežinote, rekomenduoju 1:1.

Paruoštas veganiškas kokosinis grietinėlės likeris mieliausiai įsikurtų šaldytuve, tačiau gali glaustis ir ant lentynos ar jūsų bare. Turėkite omenyje, jog žema temperatūra prailgina vartojimo laiką. Iš esmės jūsų kūrinys turėtų būti saugus vartoti 4-6 dienas.

P.S. Esu publikavusi ir kitokio grietinėlės likerio receptą, žr. čia.


Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą