2012 m. lapkričio 16 d., penktadienis

Augalinės kilmės pienas

Na, nekalbėsiu čia apie tai, kokios priežastys gali žmones paskatinti gyvulinės kilmės pieną iškeisti į augalinį, kadangi kiekvienam jos savos. Paprasčiausiai paskatinsiu paįvairinti savo racioną ir pasigaminti namie kitokio pieno. Na, ar bent jau pasidairyti jo prekybos centruose (daugumą rūšių tikrai galima rasti).

1. Sojų pienas. Riebumu, spalva ir konsistencija labai panašus į karvės pieną. Turi didelį komplektą amino rūgščių, B grupės vitaminų ir šiek tiek mineralinių medžiagų. Gaminimas: dideliame kiekyje vandens išmirkykite sojų pupeles (iš 3 puod. išeina apie 3,5 litro pieno) per naktį, t.y. bent jau 8 valandas. Ryte pupeles nusausinkite ir sutrinkite smulkintuvu, maišydami su vandeniu apytiksliai santykiu 1:4 (vienam puodeliui panaudotų sausų pupelių, išmirkytas reikės užpilti 4 puodeliais vandens). Jei pageidaujate, perkoškite ir pasaldinkite. Sveikinu, pasigaminote raw sojų pieną. Tiems, kurie nusiteikę pasigaminti „tikrą“ variantą, gautą mišinį reikės dar termiškai apdoroti. Šis žingsnis padidina sojų pieno maistingumą, pagerina baltymų įsisavinimą (inaktyvuojamas tripsino inhibitorius). Tam tereikia pasigamintą pieną pakaitinti virimo temperatūroje bent jau 25 minutes. Pienas yra linkęs kilti ir būti pritrauktas prie puodo dugno, tad naudokitės mentele maišymui, o pakilimo atveju tiesiog minutėlei nukelkite puodą nuo kaitros. Virimo pabaigoje galite pieną paskaninti vanile, šokoladu vaisiais ir kt. Galiausiai supilkite jį į pasirinktą tarą ir laikykite šaldytuve (arba gaminkite tofu:) ne ilgiau nei savaitę.

2. Ryžių pienas. Tirštas, saldokas, todėl dažniausiai papildomai nesaldinamas. Nėra ypatingai maistingas, turi daugiau angliavandenių nei įprastas karvės pienas. Paruošimas elementarus: striklinę ryžių (dažniausiai naudojami rudieji ryžiai) mirkyti vandenyje mažiausiai 8 valandas, po to nusausinti ir sutrinti smulkintuvu su 4 stiklinėmis vandens. Pagal pageidavimą nukošti ir paskatinti kitokiu skoniu.

3. Avižų pienas. Švelnaus skonio, vandeningas, taip pat turi didesnį angliavandenių kiekį nei karvės pienas, maistingas, tačiau neypatingai (parduotuviniai dažniausiai būna papildyti vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis). Galima įsigyti parduotuvėse arba pasigaminti namuose: 1 stiklinė avižinių dribsnių (mirkyti apie 8 val.) + 4 stiklinės vandens, sutrinti smulkintuvu, nukošti.

4. Kanapių sėklų pienas. Tirštas, maistingas (turi nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, nemažai amino rūgščių, vitaminų ir mineralų), šiek tiek specifinio skonio. Nesunkiai paruošiamas namuose iš lietuviško augalo: stiklinė kanapių sėklų išmirkoma vandenyje bent jau 8 valandas, užpilama 4 stiklinėmis vandens, viskas sutrinama smulkintuvu, pagal pageidavimą nukošiama.

5. Sezamo sėklų pienas. Sotus ir maistingas (gausu mineralinių medžiagų), turi speficinį riešutinį skonį. Paruošimas: sumalti stiklinę sezamo sėklų, gautą masę sudėti į plaktuvą su pora stiklinių karšto vandens. Plakti porą minučių, pagal pageidavimą nukošti, galima pagardinti medumi arba druska.

6. Saulėgrąžų pienas. Tirštas, labai maistingas. Paruošiamas irgi elementariai: 1 stiklinė žalių (ne kepintų) saulėgrąžų sėklų, pamirkytų vandenyje 6-8 valandas, užpilama 2-3 stiklinėmis vandens. Sutrinti trintuvu, pagal pageidavimą nukošti.

7. Migdolų pienas. Gardus, tirštas, saldus, taip man itin maistingas (maistingesnis už karvės ir daugumą kitų augalinių pienų), nors neturi ypatingai daug baltymų. Puikiai tinka kavai ar pinacoladoms. Gaminimas: stiklinė migdolų, mirkytų apie 12 valandų ir, jei norite, nuluptomis luobelėmis, užpilami 3 stiklinėmis vandens sutrinami smulkintuvu, pagal pageidavimą nukošiami, pagardinami cukrumi ar druska.

8. Anakardžio riešutų pienas. Taip pat tirštas ir maistingas, bet labiau tinkamas sūriems patiekalams ruošti. Greitai pagaminamas: 1 stiklinė anakardžio riešutų (mirkytų bent 2-3 val.), užpilama 4 stiklinėmis vandens.Viskas sutrinama smulkintuvu, pagal pageidavimą nukošiama.

9. Kokosų pienas. Geriausia, žinoma, – šviežias. Deja, mūsuose tai pakankamai sudėtinga. Savo maistingumu garsėja nuo seno, labai gardus. Gamyba: 1 stiklinė kokoso drožlių (pamirkyti 1-2 val.), užpilamos 3-4 stiklinėmis vandens. Jei labai norite, galite nukošti, pagardinti pridėtiniais skoniais.

10. Aguonų pienas. Na, labai tradicinis dalykas. :) Recepto galite klausti mamos ar močiutės, arba elementariai stiklinę aguonų per naktį išmirkyti šiltame vandenyje, po to sutrinti ir užpilti 1-2l vandens, galima nukošti. Pasaldinti 2-3 v.š. cukraus.

N.B. 1. Visos augalinės kilmės pieno rūšys turėtų būti suvartotos greičiau nei per savaitę (tipiškai - 5 d.), jei laikomos šaldytuve. Kitu atveju - gerokai greičiau. 2. Ar perkošti pieną, galite rinktis pagal tai, kam jį naudosite, pavyzdžiui, balinti kavą geriau su perkoštu pienu, o dribsniams nepakenks ir sutrinti brinkytų produktų likučiai,  verta prisiminti, kad jie - puikus skaidulinių medžiagų šaltinis. 3. Košti galima per marlę arba smulkų sietelį. Jei turite įvairių vaisių bei daržovių siulčiaspaudę, jos pagalba galite pieną gaminti iškart be nuosėdų, o jas panaudoti kam nors kitam.

Šiaip pieną galima pasigaminti faktiškai iš visų grūdinių kultūrų, sėklų, riešutų ir net pupelių ar kitų ankštinių kultūrų. Paruošimo būdas daugeliu atveju sutampa, skiriasi, žinoma, skonis ir maistingumas.  Kaip visad - kam įdomu, tas susiras informaciją. :)
  

Įvairios augalinės kilmės pieno rūšys.
(Šaltinis: http://www.cookinglight.com)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą