2012 m. lapkričio 18 d., sekmadienis

Migdolų pienas

Gyvenimui bei racionui paįvairinti, pabandykite namuose pasigaminti migdolų pieno.

 • Reikės (0,8l):
200 g. migdolų (neskrudintų, nesūdytų)
900 ml. vandens + kažkiek mirkymui
1/2 - 1 v.š. cukraus/medaus/sirupo (nebūtina)
Skonio pagardo: šokolado, vanilės, sirupo etc. (nebūtina; žiūr. šaltinį variantams)

• Gaminimas: 
Migdolus supilame į dubenį ir dosniai užpilame vandeniu. Paliekame ramybėje mažiausiai 12 valandų. Grįžę nupilame vandenį, suberiame į smulkintuvą ir sutriname su 900 ml. naujo, šviežio vandens (jei pageidaujame, įmaišome cukrų bei pagardus). Po to, taip pat pagal norus, nukošiame marlės ar tankaus sietelio dėka. Supilame į sandarų indą, padedame į šaldytuvą ir suvartojame per 5 dienas. Tiesa, pienas linkęs nusėsti, tad prieš vartojimą gerai suplakite.

• Savybės: konsistencija faktiškai tokia pat, kaip ir neriebaus įprasto pieno, bet geriant jaučiasi, kad dalykas riebesnis. Tiesa, dėl šito nereikėtų per daug jaudintis, nes, priešingai nei gyvuliniame piene, šiame nėra cholesterolio ir beveik visi riebalai yra taip vadinami gerieji. Spalva šiek tiek rusvesnė (jei nuluptumėte riešutų odelę, būtų artimesnė įprastam pieno baltumui). Skonis, na... kaip migdolų (a la specifinis riešutinis skonis), nebent nuspręsite paskaninti kaip nors kitaip, pavyzdžiui, pasaldinti vaniliniu cukrumi. Kaip ir karvės pienas, daugumai žmonių šaltas skaniau nei šiltas. Nedrąsiai paragavęs, savo porciją migdolų pieno išlakė net mano katinas.

• Pritaikymas: Apie naudojimą maiste iš patirties mažai ką galiu pasakyti, asmeniškai bandžiau tik balinti kavą. Skanus variantas, tik minutėlę kitą palikus ramybėje ant viršaus susidaro toks labai šviesus sluoksnis nuo piene dar likusių labai smulkių nuosėdų. Tai nėra plėvelė, tad truputį pajudinus vėl susimaišo ir nepalieka nė pėdsako. Remiantis tuo, ką skaičiau ir išmanau apie chemines bei fizikines reakcijas maiste, migdolų pienas tikrai tiks kepiniams, kuriems reikia tiesiog kokio nors į pieną daugiau ar mažiau panašaus skysčio arba tiesiog vandens (pvz., blynai, sriubos, makaronai su sūriu) ir visai nėra arba mažai tėra svarbios jo lipinančios/tirštinančios savybės, siekiamas rezultatas nėra, pavyzdžiui, padažas, kurio visa esmė remiasi į kaitinant sutirštėjusį pieną ar panašiai. Na, šiuo aspektu migdolų pienas yra labai panašus į nugriebtą (liesą) pieną, taigi kur netinka liesas pienas, ten ne ką geriau pasirodys ir migdolinis variantas. Grįžtant prie kavos, būtent dėl šios priežasties, jei balinimui esate linkę naudoti grietinėlę, migdolų pienas jums pasirodys kiek per silpnas. Kita vertus, jei vis tiek kavoje norite migdolinio prieskonio, galite pieną maišyti su grietinėle ir pasidaryti vadinamąjį half and half. Migdolinis prieskonis kepiniuose dažniausiai nepasireiškia labai ryškiai, jį nustelbia kiti skoniai (priklausomai nuo pieno kiekio, nukošimo ir kitų naudotų skonį suteikiančių ingredientų), nors tikrai pastebėsite, kad galutinis rezultatas, skonio prasme, yra truputį kitoks. Tiesa, reikėtų turėti omenyje, kad dėl to, jog naudojate migdolų pieną, jūsų šedevras gali iškepti truputį greičiau nei su įprastu karvės pienu. Nuo rūgštingų produktų (citrusiniai vaisiai, actas) migdolų pienas traukiasi, vaizdžiai tariant - sukreši (angl. curdle).

N.B. Jei pieną nukošėte, sutrinti ir išdžiovinti migdolai puikiai tiks kepiniams (kaip riešutinis pagardas ar migdolų miltai). Skanūs ir vieni.

• Maistinė vertė: Iškart sakau, kad skaičiai apytiksliai. :) Iš esmės šio gėrimo maistinė vertė panaši į migdolų, jeigu jų nenukošite, bus visai tokia pat, nes dalykas visgi raw, tik konkretus skaičius labai priklausys nuo nuosėdų stiklinėje kiekio. O šiaip 1 stiklinė nesaldinto nukošto pieno turi 100 kcal. Iš jos gausite 3,5 g. baltymų, 3,5 g. angliavandenių ir 9 g. riebalų. Na, baltymų mažiau nei dažname gyvulinės kilmės piene, bet visada galima įmaišyti šiek tiek baltymų miltelių (angl. protien powder). Kaip ir migdolai, tai puikus vitaminų E (20% RPN) ir B2 šaltinis (10 % RPN), dar yra apie 2-3% RPN vitaminų B1 ir B3, apie 1% RPN vitaminų B5, B6 ir B9. Nemažai ir mineralinių medžiagų: 11% RPN mangano, 8% RPN magnio ir fosforo, 3% RPN geležies, kalcio, cinko, šiek tiek daugiau nei 1% RPN kalio ir cholino.

• Kaina: prasideda nuo maždaug 6lt/l ir didėja priklausomai nuo to, kokius riešutus perkate (pavyzdžiui, ekologiški atsieitų gerokai brangiau) bei kuo gardinate.


  • Šaltinis: The Fitnessista.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą