2012 m. lapkričio 17 d., šeštadienis

Naminė karamelė

Karamelė yra iš ties puikus dalykas - ja gardinti galima beveik viską. Aš ja pasaldinu trapučius, kai kyla noras pasmaližiauti. Paranku turėti stiklainiuką šio gėrio šaldytuve.

• Reikės:
1 puod. cukraus (tinka tiek baltas, tiek rudas)
100 g. sviesto (salstelėjusiai karamelei - sūdyto)
1/2 puod. grietinėlės (riebumas nėra itin svarbus, iš esmės tinka ir pienas)

Gaminimas:
Į keptuvę arba puodą suberkite cukrų. Kaitinkite iki kol masė paruduos, gali įgauti net tamsiai rudą atspalvį. Geriau nemaišykite, bet ir nesusilaikius nieko blogo nenutiks, tiesiog šaukštas/mentelė/etc. aplips cukrumi, kurį bus truputį keblu po to nuplauti (keptuvę labai patogu tiesiog papurtyti). Po to po gabalėlį dėkite kambario temperatūros sviestą ir maišykite, kol jis išsilydys. Galiausiai atsargiai supilkite grietinėlę, viską gerai išmaišykite ir palikite karamelę vėsti. Atvėsusią karamelę supilkite į patogų indą ir laikykite šaldytuve (suvartoti per gerą mėnesį).

N.B. Saugokitės karamelės! Cukrus įkaista iki labai aukštos temperatūros, tad užtiškęs ant odos labai skaudžiai nudegina ir palieka itin nemalonias pūsleles. 

• Pastabos:
1. Juo tamsesnę spalvą įgaus kaitinamas cukrus, tuo labiau karstelėjusi bus karamelė. Piklausomai nuo to, kokio skonio norite, rinkitės atitinkamą priemonę ruošimui: keptuvėje cukrus faktiškai iškart išsilydys iki tamsaus rudumo, puode procesas kiek lėtesnis, karamelė bus šviesesnė. Jei subėrę cukrų į puodą užpilsite ant jo 5 v.š. vandens ir nemaišysite (vanduo difuzijos būdu pats sudrėkins visą cukrų), šviesią ir švelnesnio skonio karamelę paruošti bus dar paprasčiau.
2. Sviestas karamelę padaro riebesnę, suteikia tokio lyg kietumo, kai ji atvėsta.
3. Grietinėlė truputį nuslopina karamelės saldumą, suteikia jai švelnią konsistenciją, pašviesina spalvą bei reguliuoja masės tankį, t.y. kuo daugiau grietinėlės, tuo skystesnė bus karamelė (skystinti galima ir vandeniu, jei labai bijote kalorijų). Didesnis kiekis suteikia tokį savitą toffifee skonį. Reguliuoti karamelės konsistenciją grietinėle ar pienu yra truputį gudriau nei sviestu, nes sumažinamas kalorijų kiekis bei išvengiamas tas variantas, kuomet sviesto per daug ir karamelė tampa per daug riebalinga, t.y. susigadina. Nors šiaip galima karamelę ruošti ir visai be grietinėlės/pieno, tada jos skonis bus sodresnis ir konsistencija kita. Tokia karamelė puikiai tiks aplieti vaisiams, ledams ar kepiniams, nes gana greit sukietėja.
4. Tiesa, pačią tikriausią karamelę daro paprasčiausiai išlydydami cukrų ir nedėdami į jį jokių papildomų priedų. Kramelizavęsis cukrus pakeičia savo spalvą ir skonį. Karamelė su pienu/grietinėle neretai vadinama pieniška karamele (saldainiai dar irisiniais), kad būtų labiau pažymimas jos skirtumas nuo elementariosios savo sesers.

Taip atrodo keptuvėje iki tamsaus cukraus rudumo kaitinta karamelė.
• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą