2013 m. kovo 11 d., pirmadienis

Sveikuoliški keksiukai su obuoliais

Kadangi lietuvių kalboje muffins ir cupcakes nėra skiriami, nelengva pabrėžti, kad tavo kepinys neturi daug cukraus bei riebalų ir nesikėsina į kūno linijas. Šie keksiukai – būtent tokie. Juose gausu skaidulinių medžiagų ir sąlygiškai mažai kalorijų. O man asmeniškai smagiausia tai, kad, nunešus šiuos keksiukus į vieną susibūrimą, per pietų pertraukėlę jie išnyko akimirksniu. Vėliau žmonėms buvo sunku patikėti, jog tai a la sveikuoliška obuolinių keksiukų variacija. :)


Sveikuoliški keksiukai su obuoliais

• 24 vnt. reikės:
2 L kiaušinių
3 puod. kvietinių miltų (galima ir viso grūdo)
1 puod. įprasto ar augalinio pieno (galima net vandens)
⅓ puod. obuolinio, vanilinio arba natūralaus jogurto
puod. rudojo cukraus (arba daugiau/mažiau :)
¼ puod. nesaldintos obuolienės/obuolių džemo (galima keisti sviestu/aliejumi)
½-1 puod. maistinių kviečių sėlenų
1 a.š. (kupinas) cinamono
½ a.š. malto muskato
4 a.š. kepimo miltelių
½ a.š. druskos
3 vnt. obuolių (rekomenduoju saldžius)

• Gaminimas:
Kiaušinius išsukite su cukrumi. Įmaišykite obuolienę bei jogurtą, taip pat pusę pieno.
Atskirame dubenyje gerai sumaišykite miltus, cinamoną, muskatą, kepimo miltelius ir druską. Persijokite, po to įberkite kviečių sėlenas (turėkite omenyje, kad jos suteikia tokio duoninio rūgštumo) ir tolygiai paskirstykite visame tūryje.
Sausus produktus suberkite ant skystos masės ir keletą kartų pamaišykite, kol viskas beveik primins vientisą masę (galima elgtis ir atvirkščiai, bet kyla pavojus, kad dubens dugne liks dalis neišsimaišiusių birių produktų, juk stengiatės tešlos nepermaišyti). 
Atėjo atsakingas momentas: keksiukų tešla turi ne bėgti, o kristi nuo šaukšto, tačiau kristi ji turi noriai, ne tik gerai supurčius. Taigi, priklausomai nuo tešlos konsistencijos, supilkite dalį arba visą likusį pieną. Gali būti ir taip, kad jo visai nebeprireiks.
Baigę su pienu, prieš vėl maišydami tešlą, suberkite nedideliais kubeliais ar pusmėnuliais pjaustytus obuolius. Galite jų nelupti, odelėje yra nemažai skaidulinių medžiagų, kuriomis džiaugsis valgytojų skrandžiai. Na, nebent obuoliai iš parduotuvės ir baiminatės didelio nitratų ir bala-žino-ko-dar kiekio.
Kai jau viską būsite atsargiai išmaišę iki vienalytės masės, dėkite ją į keksiukų popierėlius, užpildydami bent jau ⅔ jų. Kepkite 220° C temperatūroje pirmas 5 minutes, po to 170° C dar 15-18 minučių. Patikrinti, ar keksiukai iškepę, galite įsmeigdami dantų krapštuką - jį turėtumėte ištraukti sausą. Skanaus!

• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą