2013 m. birželio 30 d., sekmadienis

Daigintos valgomojo lęšio sėklos

Nutiko taip, kad visai netyčia sudaiginau lęšio sėklas. Taip, aš sugebėjau jas užpilti vandeniu, padėti ant lentynos taip, kad susidarytų tinkamos sąlygos augimui, ir tiesiog keletą dienų apie lęšius pamiršti. Pirma intencija buvo viską išmesti velniop, bet pamąsčiusi iš biologinės pusės, paragavusi ir šiek tiek panaršiusi internete, panaudojau pirminiam tikslui – suvalgiau. Žinokit, tikrai verta. Žiemą kartosiu.

Kodėl verta? Na, visų pirma, tai daigintų lęšio sėklų skonis primena šviežius žaliuosius žirnius, kitaip tariant, pakinta jų skonio savybės. Sėklos suminkštėja, taigi jas galima vartoti ir termiškai neapdorotas, taip nemažinant padidėjusių maistingųjų savybių. Galima, aišku, ir naudoti visokiems aukštesnėje temperatūroje gaminamiems patiekalams, ypač sriuboms. 

Tiesa, apie maistines savybes. Nesiplėsiu čia aiškinti biologinių procesų, bet, buitiškai šnekant, sėklos iki sudaiginimo snaudžia žiemos miegu. Jos būna prikaupę visokių maisto atsargų, tačiau pastarosios būna gražiai susandėliuotos ir nenaudojamos. Sudaigindami sėklas, jūs priverčiate jas ištraukti maisto atsargas iš sandėlio, vienos cheminės medžiagos virsta kitomis, žodžiu, padidėja sėklų maistinė vertė. Daugiau informacijos apie tai galite rasti internete, pav., www.jogosmityba.lt.


 Kaip daiginti? Aukščiau pasidalintoje nuorodoje plačiai ir iliustruotai aprašomas procesas idealiomis, net šiek tiek pedantiškomis sąlygomis, tačiau galima viską atlikti ir šiek tiek paprasčiau. Tiesiog užpilant sėklas tokiu kiekiu vandens, kad jos visos būtų apsemtos ir paliekant per naktį, bent 8 valandoms. 

Po to visą vandenį reikia nupilti ir sėklas nuskalauti. Drėgnas sėklas patupdykite šiltoje, nuo tiesioginių saulės spindulių apsaugotoje vietoje. Maniškės sudygo ant lentynos kambario temperatūroje (kai lauke beveik +30° C, nėra kuo stebėtis, bet realiai užtenka ir +20° C). Verta atkreipti dėmesį, kad: „tamsoje dygstantys ankštiniai bus traškesni, daigai balti ir stori; daiginti šviesioje vietoje - maistingesni, minkštesni, o daigeliai ploni ir žalsvi.“ Optimalus variantas – natūralus paros ciklas.

Būtų gerai, kad sėklų sluoksnis inde nebūtų itin storas, nes apačioje esančios, negaudamos pakankamai deguonies, gali nesudykti. Orientuokitės į kokius 4 cm.

Tai va, daiginamas sėklas perskalaukite 1-3 kartus per dieną švariu vandeniu, kad neprasidėtų jokie puvimo/rūgimo procesai ir drėgmės tikrai užtektų.  Tada grąžinkite sėklas į indą, tegu daiginasi. 

Sudygti turėtų per 2-5 dienas, tačiau neleiskite sėkloms įsismarkauti, daigeliai neturėtų būti ilgesni nei 2 cm. Perdaigintos sėklos paprasčiausiai pradės nykti ir džiūti. 

Sudaigintas sėklas dar kartą perskalaukite švariu vandeniu ir vartokite iš karto arba dėkite į šaldytuvą (tinkami vartoti išliks 2-3 dienomis) ar šaldiklį (nereikėtų laikyti ilgiau nei 2 savaites).   Sėklų, na, bent lęšių, apimtis padidėja kokius keturis kartus.

Kol rašiau šį įrašą, užkandžiavau daigintais lęšiais it kokiais spragintais kukurūzais. Tikrai geras dalykas, pamėginkit ir jūs. Procesas tikrai labai paprastas! :) 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą