2013 m. sausio 30 d., trečiadienis

Trinta moliūgų sriuba

Trintą moliūgų sriubą išvirti planavau jau senokai. Dar 2011-ųjų rudenį, ant popierėlio buvau surezgusi preliminarų receptą, tik vis neprisiruošiau įsigyti moliūgo. Rodos, lyg tyčia tada, kai jų prigrūstos visos prekyvietės, aš būnu užsivertusi darbais. Dėl to, šįkart parduotuvės lentynoje išvydusi moliūgą, iškart įsimečiau jį į krepšį, visai nepaisydama fakto, jog dabar sausio mėnuo, t. y. toli gražu ne sezonas.


Trinta moliūgų sriuba

• Reikės:
600-800 g. prinokusio moliūgo
2  svogūnai, geriausia - raudonieji
2-3 puod. sultinio (naudojau daržovių)
200 ml. grietinėlės (naudojau liesą)
3 skilt. česnako
1-2 a.š. tarkuoto imbiero
1 a.š. saldžiųjų raudonųjų paprikų miltelių
0,5-1 a.š. aitriųjų paprikų/kajeno pipirų/kario (nebūtina)
Trupučio druskos ir pipirų
Šlakelio alyvuogių aliejaus


Gaminimas:
Moliūgą supjaustykite nedideliais gabalėliais, česnaką bei svogūną - griežinėliais. Viską sudėkite į dubenį, pagardinkite prieskoniais (aitriųjų galite nedėti arba derinkite jų kiekį pagal asmeninius polinkius; mano siūlomos normos sriubai suteikia šildančių savybių, tačiau ji dar netampa aštri), apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir gerai išmaišykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytų. Mišinį paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje ir kepkite 50-60 minučių iki 200° C įkaitintoje orkaitėje. Daržovių uždengti nereikia - jos turėtų lengvai apskrusti.
Iškeptas daržoves suberkite į puodą, užpilkite sultiniu (jo turėtų būti tiek, kad viską apsemtų), sudėkite tarkuotą imbierą (gana standartinis kiekis yra 1 arbatinis šaukštelis su kaupu, jei dėsite daugiau, bus aštriau) ir užvirę pavirkite 8-10 minučių. Po to sriubą nukelkite nuo kaitros ir sutrinkite elektriniu trintuvu. Grąžinkite puodą ant viryklės, supilkite grietinėlę ir maišydami minutę kitą pašildykite, bet neužvirkite.
Rekomenduoju patiekti apibarstytą tarkuotu kietuoju sūriu, su skrebučiais ar balta duonele su žalumynais. Klasikinė juoda duona šiek tiek per stipru. Skanaus!

• Šaltinis: asmeninė variacija.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą